Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Damjan Jović boravi u radnoj poseti Kanadi tokom koje se susreo sa visokim zvaničnicima kanadskog Ministarstva inostranih poslova, kao i predstavnicima oba doma kanadskog Saveznog parlamenta.

Tokom posete, Jović je razgovarao sa zamenicom kanadske ministarke spoljnih poslova Sandrom Mekardel, zatim parlamentarnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Robom Olifantom, kao i predsedavajućim Odbora za spoljne poslove u Senatu Piterom Bemom i potpredsednikom Odbora za spoljne poslove u Predstavničkom domu Stefanom Beržeronom.

Državni sekretar Jović je sa sagovornicima razgovarao o potrebi intenziviranja političkog dijaloga između dve države, jačanju ekonomske saradnje i povezivanju u oblasti informacionih tehnoligija i veštačke inteligencije.

Takođe, Jović je sagovornike upoznao sa odličnim rezultatima srpske ekonomije i pozvao kanadske kompanije da investiraju u Srbiji.

Kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji, državni sekretar je na održanim sastancima ukazao na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u našoj južnoj pokrajini, kao i na izazove u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

U svim razgovorima naglašen je značaj poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica UN, kao i nužnost postizanja mira i stabilnosti u kriznim žarištima u svetu, uključujući Ukrajinu i Bliski istok.

Pored navedenog, Jović je istakao značaj evropskih integracija Srbije i neophodnost saradnje u regionu.

Tokom boravka u Kanadi, državni sekretar Damjan Jović prisustvovao je i svečanom obeležavanju 70 godina od osnivanja crkveno-školske opštine u Montrealu, na kojoj je glavni gost bio njegovo preosveštenstvo patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.