Predstavnici "Pupin inicijative" i njihovi saradnici predstavili su predlog o uspostavljanju strateškog dijaloga između Srbije i SAD u kome su naglasili važnost saradnje između dve države i neophodnost da se on unapredi na nivo saradnje koji Beograd ima sa Pekingom.

Izvršni direktor Pupin inicijative Vuk Velebit rekao je juče da su dobri odnosi Srbije i SAD od značaja za čitav region i istakao da je Srbija najkredibilniji partner SAD na Balkanu, zbog čega je interes obeju strana da jačaju odnose.

U predstavljanju dokumenta, pred okupljenim novinarima i zainteresovanim građanima učestvovali su neki od njegovih autora: Vuk Velebit, direktor i ko-osnivač Pupin inicijative; Milan Krstić, glavni istraživač na ovom projektu i docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu; i Petar Ivić, istraživač.

Velebit je, na predstavljanju Predloga Pupin inicijative o uspostavljanju strateškog dijaloga između Srbije i SAD, rekao da je na dokumentu koji je najpre predstavljen u Vašingtonu rađeno nekoliko meseci, kao i da je on naišao na dobre reakcije u Americi.

"Ukoliko je interes Amerike mir i razvoj ovog regiona, onda je to dobar start za razvoj odnosa. Tokom proteklih 30 godina postojao je vakum. Moguće je promeniti status kvo i ovaj predlog za uspostavljanje strateškog dijaloga je dokaz za to. Njega smo predali Aleksandru Kasanofu i predstavili ga u Vašingtonu. Dobili smo pozitivan prijem i signal da su i jedna i druga administracija raspoložene za dijalog. Pupin forum je pokazao da je moguće napraviti pozitivne iskorake u srpsko-američkim odnosima i okupiti brojne donosioce odluka i zainteresovati ih za Srbiju", kazao je Velebit.

0404-nemanja-nikolic-1.jpg
Nemanja Nikolić Vuk Velebit

Govoreći o cilju predloga, Velebit je rekao da je ideja da odnosi Srbije i SAD podignu na viši nivo, kao i da se ukaže na strateške korake Srbije u strateškom pozicioniranju ka Zapadu.

"Želimo da pokažemo da je moguće promeniti status quo, a ovaj predlog predstavlja najbolju sliku da je moguće obnoviti savezništvo između Srbije Srbije i SAD", rekao je on.

Govoreći o pisanju Predloga, Velebit je rekao da su autori konsultovali akademsku zajednicu, političare i druge zainteresovane strane, od kojih su dobili pozitivan signal da su obe administracije spremne za izgradnju dobrih odnosa.

"Pupin inicijativa je glavni medijator između Srbije i Amerike kada je u pitanju razvijanje odnosa", rekao je Velebit.

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić, glavni istraživač prilikom izrade Predloga, rekao je da se taj dokument sastoji od analize stanja i konkretnih predloga za uspostavljanja strateškog dijaloga između Srbije i SAD.

Predlog izlaže bližu saradnju između Srbije i SAD, uz poštovanje "četiri stuba" srpske spoljne politike, odnosno produbljivanje odnosa sa Vašingtonom, bez negativnog uticaja na odnose sa Briselom, Moskvom i Pekingom.

Prema Krstićevim rečima, koraci za produbljivanje odnosa jeste generalni strateški dijalog sa SAD, stalni susreti na visokom nivou uz koje će Srbija lakše predstaviti svoje interese, dublja ekonomska i bezbednosna saradnja, naročito u svetlu nemilih događaja na KiM, kao i izgradnja društvenih veza i kulturne saradnje.

screenshot-20231109-093603.jpg
Printscreen Youtube/ Kosovo Online Milan Krstić

"Srbija može da, poboljšanjem svojih odnosa sa SAD, ojača svoju međunarodnu poziciju što bi joj omogućilo bolju priliku da Vašingtonu predstavi svoje nacionalne interese. Srbiji bi značio američki pritisak na Kosovo da oformi ZSO, ali takođe put za Brisel vodi preko Vašingtona", dodao je Krstić.

Ova inicijativa osnovana je u oktobru 2023. godine kao prva srpska privatno finansirana, neprofitna organizacija sa sedištem u Beogradu i Vašingtonu, koja se sveobuhvatno bavi srpsko-američkim odnosima kroz kreiranje predloga politika, rešenja i strategija.

Kurir.rs