Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor ocenio je da je opozicija "potpuno ispolitizovala" pitanje iskopavanja litijuma i da taj projekat, uz poštovanje propisa, "nedvosmisleno donosi ekonomsku korist na dobrobit građana".

Pastor je za Subotički mađarski radio rekao da će poslanici SVM u Skupštini Srbije dati podršku za iskopavanje litijuma.

"Mi ćemo jasno reći u raspravi da iskopavanje litijuma nedvosmisleno donosi ekonomsku korist koja će biti na korist svih građana. Iskopavanje litijuma možemo podržati ukoliko oni koji će se možda jednoga dana baviti rudarenjem litijuma, udovolje svim propisima zaštite životne sredine i zdravlja. Ukoliko odluka vlasti bude pozitivna, do same investicije, odnosno iskopavanja mogu da prođu i godine", naveo je Pastor.

Dodao je da se SVM ne slaže sa predloženim izmenama Krivičnog zakonika po kom se limit za krađu koja se ne goni po službenoj dužnosti podiže sa 5.000 na 15.000 dinara.

"Mi smo sada u toj najranijoj fazi gde autori izmene krivičnog zakona smatraju da do 15.000 dinara 'može da se krade' i da do te vrednosti ne ide postupak iz tužilaštva, već da oštećeni sam tuži počinioca. Cilj SVM je da u pogledu krađe treba da postoji nulta tolerancija, da tužilaštvo treba da reaguje na sve krađe, jer je to zadatak države. Mi ćemo se boriti za to", naveo je Pastor.

Kurir.rs / Beta