Privremene prištinske institucije delimično su ukinule meru zabrane ulaska robe iz centralne Srbije koju su usmeno uvele pre više od godinu dana. Mera važi samo za punkt Merdare, što za poznavaoce prilika na Kosovu i Metohiji krije još jednu podvalu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Srbi zakinuti

Koordinatorradne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić navodi da je ovakva odluka tzv. kosovske vlade skandalozna onoliko koliko je bilo skandalozno i uvođenje zabrane, jer je u oba navrata odluka doneta usmeno, bez pisanog traga. Kako upozorava, usmeravanje robe iz centralne Srbije na Merdare, a ne na Jarinje i Brnjak, direktno šteti razvoju srpskih sredina na severu KiM. Razlog je, kako objašnjava, što 95 odsto sredstava od carine koja se naplaćuje na prelazima Brnjak i Jarinje na uvoz srpskih proizvoda ide u carinski fond iz kojeg se finansira razvoj opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

dragisa-mijacic-nenad-kostic-1.jpg
Nenad Kostić Dragiša Mijačić

"Samim tim odluka vlade Kosova o ukidanju zabrane uvoza i kojom se prevoz robe usmerava na Merdare, a ne na Jarinje i Brnjak, direktno šteti carinskom fondu i razvoju srpskih sredina na severu Kosova u skladu sa onim što je potpisano u Briselu i sa važećim odredbama kosovske vlade. I u tom pravcu treba posmatrati odluku vlade Kosova i Aljbina Kurtija da se čak i na ovaj način suzbija mogućnost razvoja severa Kosova preko Fonda za razvoj", izjavio je Mijačić za Kosovo onlajn.

Trik za javnost

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da je Kurti ponovo pokazao svoje prevarantsko lice.

85412.jpg
Kurir TV Srđan Graovac

"Sama činjenica da je zabrana uklonjena samo na prelazu Merdare govori o tome da se Kurti poslužio svojevrsnom prevarom. Namerno su sačuvana ograničenja koja ne samo da umanjuju korist za srpske firme i opštine gde većinski žive Srbi već Kurtiju služe da bi umanjio negativne reakcije javnosti u predizbornoj kampanji. Njegovi glavni, možda i jedini argumenti za pridobijanje glasova jesu vezani za pritisak na Srbe. Zabrana za srpsku robu je samo jedan segment toga i čak ni to nije ukinuto do kraja. Ovo je trik kojim on zamazuje oči javnosti, jer želi da prikaže kako se ne konfrontira zapadnim saveznicima, ali zadržava pritisak na srpsku zajednicu. Kurti je procenio šta mu donosi manju štetu i ustuknuo je samo onoliko koliko mora", ocenjuje naš sagovornik.

Stano: EU podržava slobodnu trgovinu širom Zapadnog Balkana

Komentarišući odluku Prištine o delimičnom ukidanju zabrane za srpsku robu, portparol EU Peter Stano je rekao da Unija podržava slobodnu trgovinu robom širom Zapadnog Balkana, u skladu sa pravilima Cefte.

"Ovo je ključno za funkcionisanje zajedničkog regionalnog tržišta i sastavni je deo Plana rasta za region, a oba predstavljaju opipljive koristi za građane čitavog regiona", naveo je Stano.


Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun smatra da je svaki potez koji eliminiše diskriminatorske odluke dobar, ali naglašava da je ovo iznuđena mera. Drecun podseća da je Kurti bio je suočen sa stavom Nemačke i procenio je da mu se ne isplati.

screenshot-4.jpg
Kurir Televizija Milovan Drecun

"Ne verujem da će posle ovog uslediti pritisak da se formira Zajednica srpskih opština. Suština problema je što ZSO nije formirana. Zato ne možete da odblokirate dijalog", ocenio je Drecun za RTS.

Kurir.rs