BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju raspravu o predlogu zabrane istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Drugog dana skupštinske rasprave o rudarenju litijuma – ponovo manje argumenata o litijumu, više opomena, optužbi, žalbi na povrede poslovnika. Iako na suprotnim stanovištima, i vlast i opozicija u jednom su saglasne - krajnju reč o projektu Jadar mora da dâ struka.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović pročitala je pismo žitelja Gornjih Nedeljica. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je da projekta neće biti ako se studijama dokaže da će dolina Jadra postati pustinja.

Ovlašćeni predlagač zakona Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, obrazložila je u ponedeljak predlog zakona o kojem su predstavnici vlasti i opozicije izneli oprečna mišljenja.

U Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma. Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, inicijativu za održavanje sednice podneli su 10. septembra.

Kurir.rs/RTS

 BONUS VIDEO

Kurir televizija Bulatović i Gajić o sednici u skupštini