Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini počelo je suđenje trojici Srba uhapšenih nakon dešavanja u Banjskoj prošle godine. Tužilac je čitajući optužnicu, opisao dešavanja od 24. septembra u Banjskoj.

Kako je naveo, Tolić, Maksimović i Spasojević su kao deo oružane grupe navodno pokušali da otcepe deo teritorije tzv. Kosova, pri čemu je poginuo prištinski policajac, prenosi Kosovo Online.

Blagoje Spasojević i Vladimir Tolić nisu želeli da se izjasne o krivici. Dušan Maksimović izjasnio se da se ne oseća krivim za dela koja mu se prema optužnici stavljaju na teret.

Sudija je istakao da odbrana ima rok od 30 dana da uloži žalbu na optužnicu. Time je današnje ročište završeno.

Maksimović, Spasojević i Tolić deo su optužnice koju je pri[tinsko specijalno tužilaštvo podiglo 11. septembra ove godine. U toj optužnici se nalaze imena 45 osoba koje se sumnjiče da su bile deo oružane grupe koja je u Banjskoj 24. septembra prošle godine navodno napala tzv. kosovsku policiju.

U sudnici su pored advokata odbrane prisutni i članovi porodica uhapšenih.

Pripremno ročište zakazano je za danas nakon što je 25. septembra odloženo na zahtev odbrane, jer je Tužilaštvo advokatima spise predmeta dostavilo samo elektronskim putem, dok optuženima nije dostavilo optužnicu.

Tužilaštvo je tada zatražilo da se ostalim optuženima koji su van domašaja pravosudnih organa u Prištini sudi u odsustvu, dok je sudija istakao da će po tom pitanju zatražiti pravno mišljenje Vrhovnog suda.

Dušan Maksimović, Blagoje Spasojević i Vladimir Tolić uhapšeni su neposredno nakon dešavanja u Banjskoj i od tada se nalaze u pritvoru.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.