Predsednica Skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Sašom Kasanofom.

Predsednica Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga i naglasila značaj daljeg unapređenja saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama. Istakla je važnost organizovanja uzajamnih poseta najviših zvaničnika kako bi se osnažili bilateralni odnosi i potvrdila posvećenost Srbije očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Na sastanku je bilo reči o zajedničkim projektima, posebno u energetskom sektoru. Potpisani Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike doprineće energetskoj sigurnosti i održivom razvoju, omogućavajući nove inicijative i investicije u budućnosti. Takođe, razgovarano je o mogućnosti uspostavljanja Strateškog dijaloga između Srbije i SAD, kao i o značaju produbljivanja parlamentarne saradnje sa Kongresom SAD.

Ana Brnabić 2ž.jpg
Narodna Skupština Sastanak Ane Brnabić sa Aleksandrom Kasanofom

Posebna pažnja posvećena je implementaciji preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava u cilju unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji. Brnabić je istakla da u potpunosti razume značaj nastavka rada i tesne saradnje sa ODIHR-om kako bi se postigao zajednički cilj, a to je još bolji, transparentniji i efikasniji izborni proces u Republici Srbiji.

Ona je dodatno podvukla da reforme ostaju ključni prioritet Srbije, s posebnim fokusom na vladavinu prava, što je od suštinskog značaja za evropski put zemlje. Članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateško opredeljenje i jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva.

Obe strane su potvrdile posvećenost nastavku saradnje na visokom nivou, uz intenziviranje zajedničkih napora na jačanju političkog i ekonomskog partnerstva, što će doprineti dugoročnom razvoju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.