Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom.

Đurić je, kako se navodi u saopštenju MSP, izrazio zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na visokom nivou, ponovivši posvećenost naše zemlje unapređenju bilateralnih odnosa sa SAD u svim oblastima.

Marko Đurić
MSP Srbije 

  Uz osvrt na nedavno potpisivanje Sporazuma o strateškoj saradnji u energetskom sektoru u Republici Srbiji, ministar je ocenio da se njime nagoveštava nova era strateške saradnje Srbije i SAD, izrazivši tom prilikom i nadu da će ovaj dokument biti dodatni korak ka otvaranju strateškog dijaloga.

Šef srpske diplomatije preneo je ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće ugroženosti bezbednosti i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Kontinuirani pritisci, prinude i nepodnošljivi životni uslovi kojima je naš narod u pokrajini izložen, prema njegovim rečima, posledica su jednostranih, provokativnih i nasilnih poteza privremenih prištinskih institucija.

U tom smislu, Đurić je ponovio da Beograd ostaje posvećen miru i nastavku dijaloga sa Prištinom, ali i apostrofirao neophodnost implementacije svih postignutih dogovora, prvenstveno konačno formiranje Zajednice srpskih opština, kao obaveze koja je, pre više od decenije, preuzeta Briselskim sporazumom.

ZZF241009018.jpg
MSP Srbije 

  Po pitanju našeg napretka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ministar Đurić preneo je zahvalnost za američku podršku ostvarivanju tog našeg spoljnopolitičkog prioriteta, informisavši tom prilikom Kasanofa o brojnim preduzetim koracima na tom planu. Među njima je posebno izdvojio Reformsku agendu, koju je naša Vlada nedavno usvojila sa ciljem ubrzanja sprovođenja svih pokrenutih reformi - političkih, pravnih, sudskih, ekonomskih i drugih - do 2027. godine.

Đurić je podvukao i da Srbija ostaje snažno posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskoj politici kojom se promoviše „pozitivna agenda" orijentisana ka budućnosti, sa težištem na razvijanju ekonomske i svih drugih vidova uzajamno korisne saradnje.

Na planu bilateralnih ekonomskih odnosa, Đurić je iskazao zadovoljstvo i intenziviranim razvojem saradnje koju, kako je naveo, karakterišu sve veći priliv investicija američkih kompanija i rastuća trgovinska razmena roba i usluga.

Kurir.rs

  Bonus video:

Kurir televizija Marko Đurić o motivima, odnosno pozadini, koja je prethodila da se Rezolucija o Srebrenici izvrši u datom trenutku.