Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Dubrovnika nakon Dubrovačkog samita.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić doputovao je u Dubrovnik gde učestvuje na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Reč je o trećem samitu u tom formatu. Prvi je održan u avgustu 2022. godine u Atini, a drugi u februaru 2024. godine u Tirani.

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Razgovarali smo o poštovanju principa teritorijalnog integriteta Ukrajine, i na držanje tih principa, nekada odgovara da to poštuje a nekad se udalji. Slučaj Srbije je pravi primer za to, ne mislimo svi isto. Gde i dalje imamo na svojoj strani Povelju UN i Rezoluciji 1244, ali mnogi ne žele toga da se drže, ali važno je da smo uspostavili mir, smatram da je mir neophodno postići, i mislim da je važno što smo razgovarali o evropskom putu svih naših zemalja. 

O naoružavanju Hrvatske

Kako je istakao, važno je da se razgovara o svim pitanjima i da se otvori dijalog. 

- Ljudi u Srbiji koji budu tu želeli da učestvuju, ja ću ih podržati. Plenković je govorio o "agresiji 1991.", ja sam istakao da Srbija 100% stvari vidi drugačije, ali za nas je važno da otvorimo iskreni dijalog sa Hrvatskom i bez obzira na mnoge od nas koji, možda i zbog svojih ličnih razloga, ne mogu uvek i potpuno blagonaklono na takvo popravljanje odnosa da gledaju, važno je da ih gradimo na drugačiji način i otvorimo dijalog - rekao je Vučić.

- Baš me briga koga je kupio Rio Tinto, da li Arkadijus, ili Arkadijus Rio Tinto, to su njihove stvari. Što se tiče rebalansa hrvatskog budžeta, nemam ništa protiv, imaju pravo da donose sami odluke. Svako se naoružava u skladu sa potrebama, što smatraju da im je važno i ne vidim problem u tome. Niti vidim opasnost od izbijanja sukoba između nas. 

Screenshot 2024-10-09 173653.png
Pink 

O Deklaraciji i Ukrajini

- Promenjen je član i podstiču se zemlje da se usklade sa merama EU. Srbija, to je ono što smo izmenili, tri-četiri stvari i to je bila jedna od stvari, Srbija poštuje svoju politiku — i nastaviće da vodi nezavisnu, slobodnu i slobodarsku politiku. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. To je naša politika - dodao je. 

Kako je dodao, nije hteo da se ekskluzivno piše o vojnoj pomoći, ne smatra da su bilo kakva rešenja najbolja rešenja. Skoncetrisali smo se na teritorijalni integritet Ukrajine, koji je u skladu sa Poveljom EU — i prihvaćeni su predlozi Republike Srbije. 

Aleksandar Vučić
Pink 

"Ne sedim na dve stolice"

- Ja stojim ovde pre vama glavom i bradom, i ponosno predstavljam politiku RS koja ne sedi na dve stolice, mi ćemo da vodimo svoju politiku, a vi vodite svoju. Nikakav problem nemamo. Nemojte da nas nagradite. Žalimo li se? Molimo li za nešto? Očekujemo nešto? Ništa od svega toga. Jedino što želimo da imamo ostvaren i otvoren dijalog i da razgovaramo o temama koje se tiče za budućnost odnosa Hrvatske i Srbije i nemam nikakav problem da pričamo i o stvarima iz prošlosti. Čvrsto se držimo te srpske stolice, a za drugu stolicu nismo ni najmanje zainteresovani - dodao je. 

Na pitanje o tome šta će biti u budućnosti, predsednik Vučić je istakao da je pre dve godine donet stav na sednici Srpskog nacionalnost saveta za nacionalnu bezbednosti i do sada se nije menjao taj stav. 

- Taj stav je bio usklađen sa međunarodno pravnim poretkom, kao što stavovi drugih nisu bile, izdržao je probu vremena, a da li će neko drugi da promene politiku za koju sam se zalagao, sasvim je moguće. Ali je nerealno da se to dogodi za godinu-dve. Zašto je bilo reči o Srbiji? Pa valjda zato što svako misli da je vreme da nam očita lekciju, a važno je šta će biti u budućnosti. A, ako me pitate šta mislim lično, bez obzira na istoriju porodice Vučić, ja sam siguran da Srbiju i Hrvatsku čekaju bolji odnosi u budućnosti - dodao je. 

Dodao je da nisu izmenili ključne stvari, dok je fokus samo šta se proiziskuje kroz Deklaraciju. Podsetimo, enormnim diplomatskim zalaganjem, Vučić je iz Deklaracije koju treba da potpišu svi učesnici Samita uspeo da izbaci odredbu o obaveznim sankcijama Rusiji.

- Ja sam hteo da dođem od početka, mi smo tražili da se neke stvari menjaju kada su dostavili dokument, kako bi došli. Nadam se da je Balkan stabilan i da će biti još stabilniji, a hvala Viktoru na podršci i pomoći koju uvek pruža Srbiji - dodao je. 

Dodao je da veruje da Srbija ima veliku priliku što se tiče litijuma, ali naravno potrebno je obezbediti zaštitu životne sredine, za šta su potrebni eksperti, a ako ne, onda ništa od toga. 

- Neki drugi put ću govoriti o tome, odgovorio sam ono što sam mislio da je potrebno odgovoriti - završio je predsednik. 

  Bonus video:

Kurir Aleksandar Vučić