Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji se održava u Dubrovniku gde je prokomentarisao izjavu Andreja Plenkovića.

- Plenković je govorio o "agresiji 1991.", ja sam istakao da Srbija 100% stvari vidi drugačije, ali za nas je važno da otvorimo iskreni dijalog sa Hrvatskom i bez obzira na mnoge od nas koji, možda i zbog svojih ličnih razloga, ne mogu uvek i potpuno blagonaklono na takvo popravljanje odnosa da gledaju, važno je da ih gradimo na drugačiji način i otvorimo dijalog - rekao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić doputovao je u Dubrovnik gde je učestvovao na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Reč je o trećem samitu u tom formatu. Prvi je održan u avgustu 2022. godine u Atini, a drugi u februaru 2024. godine u Tirani.

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Razgovarali smo o poštovanju principa teritorijalnog integriteta Ukrajine, i na držanje tih principa, nekada odgovara da to poštuje a nekad se udalji. Slučaj Srbije je pravi primer za to, ne mislimo svi isto. Gde i dalje imamo na svojoj strani Povelju UN i Rezoluciji 1244, ali mnogi ne žele toga da se drže, ali važno je da smo uspostavili mir, smatram da je mir neophodno postići, i mislim da je važno što smo razgovarali o evropskom putu svih naših zemalja.

  Bonus video:

Kurir Aleksandar Vučić