Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju raspravu u 10 časova o predlogu zabrane istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Trećeg dana skupštinske rasprave o rudarenju litijuma dominirale su međusobne optužbe i uvrede vlasti i opozicije.

Poslanici opozicije, koji su zakon i predložili, ponavljaju da je projekat Jadar opasan za životnu sredinu i da nema ekonomsko uporište.  Vlast i resorna ministarka odbacuju navode predlagača - da realizacijom projekta postoji opasnost od uništavanja okoline, i ocenjuju da će rudnik doneti ekonomski napredak tom delu zemlje i celoj Srbiji.

Nisu manjkale ni žalbe na povrede poslovnika. I jedni i drugi tvrde - tumači se kako kome odgovara. Diskusiju o izmenama i dopunama predloga zakona završili su ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, a potom se prešlo na listu prijavljenih govornika.

Ovlašćeni predlagač zakona Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, obrazložila je u ponedeljak predlog zakona o kojem su predstavnici vlasti i opozicije izneli oprečna mišljenja. U Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, inicijativu za održavanje sednice podneli su 10. septembra.

Kurir.rs/RTS

 BONUS VIDEO

Kurir televizija Stručnjaci složni: Litijum je postao političko oružje