Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je danas regionalnu konferenciju “Budući trendovi u građevinskoj industriji” i tom prilikom izjavio da će sledeće godine početi izgrada novog Zakona o planiranju i izgradnji koji će, kako kaže, konačno omogućiti sistematizaciju svega u toj oblasti.

Ministar je, pozdravljajući prisutne na skupu koji se održava u Beogradu, rekao da građevinska industrija u našoj zemlji beleži veoma dobre rezultate koji su, kako je istakao, značajno iznad evropskog proseka.

Naveo je da je u prvom kvartalu 2024. godine vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije porasla za 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine, da je u u drugom kvartalu građevinska industrija rasla po stopi od 14,9% u tekućim cenama, a da smo prošlu godinu završili sa rastom od 11,2 odsto.

Goran Vesić
MGSI 

  “Paralelno, realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu 2024. godine bio je oko četiri odsto i mi očekujemo da ćemo preći četiri odsto do kraja godine”, rekao je Vesić.

Istakao je da učešće građevinarstva u BDP-u Srbije u drugom kvartalu ove godine iznosi 5,92 odsto što, dodao je, predstavlja rast u odnosu na isti period prošle godine od 0,28 odsto odnosno rast od oko 144,8 miliona evra.

“Ukupna građevinska industrija je u ovom periodu doprinela bruto društvenom proizvodu Srbije sa oko 1,1 milijardi evra”, naglasio je Vesić.

Naveo je da je u februaru ove godine u Evropskoj uniji pad građevinske industrije iznosio 1,5 odsto, u martu 0,4 odsto, u aprilu 1,3 odsto, u maju 2,4 odsto, u junu 1,3, a u julu 2,2 odsto.

“To je nešto zbog čega smo posebno ponosni zato što to pokazuje da u Srbiji postoje neki drugi trendovi nego što postoje u Evropskoj uniji”, rekao je Vesić i dodao da smo mi jedna od retkih evropskih zemalja u kojima građevinarstvo beleži porast i na taj način dajemo svoj doprinos razvoju naše zemlje.

Vesić je podsetio na promene uvedene prošle godine izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, navodeći da nisu sve stupile na snagu zato što su mnoge od njih revolucionarne i potrebno je vremena da se prilagodimo svim tim promenama.

S tim u vezi, pomenuo je zelene sertifikate i naveo da je Srbija jedan od retkih zemalja u Evropi koja je to uvela, te da do 2026. godine svi objekti površine preko 10.000 kvadrata i svi javni objekti moraju da budu građeni po sertifikatima zelene gradnje.

Pored toga, naveo je da će se od 2028. godine svi javni objekti i svi objekti preko 10.000 kvadrata projektovati u novom modelu projektovanja - BIM.

“To je za nas značajno jer će nam omogućiti da lakše održavamo objekte budući da BIM daje upravo ono što nam treba - kompletnu sliku objekta. Sada pripremamo Zakon o održavanju javne infrastrukture jer je jedan od najvećih problema ne samo naše već i drugih zemalja to što se infrastruktura, kada se izgradi, ne održava onako kako treba, pa se onda prilikom rekonstrukcije daje mnogo više novca nego da se ta infrastruktura redovno održavala”, rekao je Vesić.

Kako je dodao, upravo će nam BIM pomoći da možemo bolje da sagledamo stanje infrastrukture i da oni koji su upravljači, a to mogu da budu lokalne samouprave, javna preduzeća, pokrajina, republika, moraju da odvajaju deo sredstava za održavanje infrastrukture i rade redovne preglede stanja inrfastrukture, te dodao da se neki veliki projekti već projektuju u BIM-u.

“Osim toga, 2026. godine nas čeka softfer za izradu planske dokumentacije koji se radi u Agenciji za prostorno planiranje, a to znači ubrzavanje izgrade svih planova, da ćemo znati šta se dešava na svakoj parceli, imati podatke o bespravnoj gradnji, podatke o klizištima… Svi geoprostorni podaci će se nalaziti na jednom mestu i to je nešto što mislimo da je posebno važno”, rekao je Vesić.

Naveo je da će se sledeće godine ući u izradu novog Zakona o planiranju i izgradnji i da će o tome biti organizovana široka javna rasprava.

“Sadašnji zakon je toliko puta menjan da je nophodno da se donese novi zakon koji će konačno sistematizovati sve stvari i da svi mogu da se snađu u tom zakonu”, rekao je Vesić.

Naveo je da je njegova intencija, kao ministra, da se u taj zakon uvede još više javnih ovlašćenja za privatni sektor.

“Mi smo izmenama zakona dali mogućnost da informacije o lokaciji mogu da izdaju i projektni biroi. Moja ideja je da omogućimo izdavanje građevinskih dozvola onima koji su ovlašćeni i licenciraju i polože bankarsku garanciju do određenog broja kvadrata kako bismo rasteretili sekretarijate i omogućili da se stvari rade brže”, rekao je Vesić i dodao da se u nekim zemljama to već radi.

Između ostalog, ministar je naveo da se razmišlja o tome kako da se uprosti izdavanje upotrebnih dozvola i da se to prebaci na one koji inače rade tehnički prijem i koji bi onda po javnom ovlašćenju mogli da izdaju upotrebne dozvole.

Prema njegovom mišljenju, dodatni porast kada je u pitanju građevinska industrija imaćemo samo ako uprostimo procedure i omogućimo više učesnika i više javnih ovlašćenja u tim procesima.

“Mi smo vrlo otvoreni da čujemo ideje i pozvaćemo sva udruženja da učestvuju u javnoj raspravi kada je u pitanju novi Zakon o planiranju i izgradnji. Naša ideja je da zakon bude takav da rešava probleme, a ne da komplikuje jer mislim da zakon treba da doprinese ubrzavanju procedura, rešavanju problema i da se brže gradi”, zaključio je Vesić.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO

Kurir Obraćanje ministra Vesića iz Guangdžoua