Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu, koji danas stiže u Srbiju u kojoj će boraviti naredna dva dna.

Detaljnije o temama ovog sastanka pričali su gosti jutarnjeg programa "Redakcija" Nebojša Obrknežev, politički analitičar i Srba Filipović, politički analitičar.

profimedia0860069121.jpg
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Filipović je rekao da će se pričati o ekonomiji, dakle investicijama, ali i situaciji u regionu:

- Poseta Erdogana je izuzetno značajna za Srbiju s obzirom na to da je Turska druga sila u okviru NATO alijanse i veoma značajna u Evropi po ekonomskoj i bezbednosnoj moći. Ono što nas zanima, vezano za region, poznato je da Turska ima dosta investitora u Srbiji, da saradnja dva predsednika je izuzetno dobra, bez obzira što se ne slažu oko Kosova, to je jedina tačka sporenja među njima, ali ta saradnja pokazuje da to može da funkcioniše bez obzira na tu jednu nesuglasicu. Mi ne moramo unapred da znamo šta je agenda, ali je ekonomija uvek ono što je važno jer Srbija ne odustaje od toga da sa svih strana sveta dovodi investicije i to je jako dobro. Videlo se da je uticaj Srbije izuzetno ozbiljan u Evropi, ali i u regionu, pogotovo zbog nedanovg samita u Dubrovniku gde su se donele deklaracije, a reč je bila o mogućem primirju Rusije i Ukrajine, a opet su predlozi predsednika Vučića usvojeni da se određene pojedinosti same deklaracije promene. To nam je pokazalo da zaista imamo i u praksi da su uslovi Srbije značajni.

Obrknežev je analizirao da li Srbija može da istraje na putu neutralnosti povodom pritisaka da se uvedu sankcije Rusiji:

Kurir televizija "Uskoro ističe ugovor Srbije i Rusije oko gasa, ovo možemo da očekujemo od novog"

- Kada se priča o energetici, moramo da znamo elementarne stvari, odnosno sa kime i sa čime smo povezani i kakav je kapacitet naše zemlje. Nama uskoro ističe gasni ugovor sa Rusijom i sa te strane, ovaj momenat uvođenja sankcija nikako ne bi išao nama u korist. Mi činimo doslednu politiku. Što se tiče ne uvođenja sankcija, Srbija ima koristi što se tiče same energetike i nabavci gasa po takvoj ceni koja je još onomad bila ugovorena i tako bi trebalo i da se produži. Što se tiče problema oko ne uvođenja sankcija, naravno da ih ima, toga smo svi svesni, nekako zapad na sve načine primorava Srbiju za sankcije, ali doslednost u politici, pogotovo u međunarodnoj je i te kako izražena.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "FRANCUSKA NAM NUDI VIŠE, NEGO ŠTO RUSIJA MOŽE DA PRUŽI!" Stručnjaci istakli važnost posete francuskog predsednika Srbiji