Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom. Konstatujući da je politički dijalog intenziviran i da odnosi dveju zemalja idu uzlaznom putanjom, Đurić je ponovio da Srbija ostaje posvećena njihovom daljem unapređenju u svim oblastima, saopšteno je iz MSP Srbije.

Šef srpske diplomatije istakao je da saradnja u oblasti energetike ima veliki potencijal i jedan je od najpozitivnijih aspekata bilateralnih odnosa dveju zemalja, podvukavši da je nedavno potpisivanje Sporazuma o strateškoj saradnji u energetskom sektoru u Srbiji veoma značajno i označava novu eru saradnje Srbije i SAD.

Srbija je, prema njegovim rečima, zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja energentima, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima energije, te da je još važnije što odnosi u oblasti energetike ulaze u fazu strateških odnosa.

Govoreći o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, Đurić je izrazio zadovoljstvo njenim intenziviranjem, naglasivši da je upravo ona jedan od ključnih činilaca i pokretača osnaživanja ukupnih odnosa dve zemlje.

Sagovornici su se, takođe, osvrnuli i na značaj unapređenja regionalne saradnje, a ministar Đurić zahvalio je SAD na podršci kada je reč o regionalnim inicijativama na Zapadnom Balkanu.

Kurir.rs/Kosovo online

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "ISTORIJA NAŠIH ODNOSA SA NATO JE KOMPLIKOVANA I TEŠKA, ALI..." Marko Đurić iz Vašingtona: Lobiramo za poziciju Srbije na zapadu