Na svečanoj ceremoniji u bazi "Filmski grad" u Prištini održana je primopredaja dužnosti komandanta Kfora. Dosadašnjeg turskog generala-majora Ozkana Ulutaša zamenio je italijanski general-major Enriko Barduani.

Barduani je istakao da je ovo veoma uzbudljiv i jedinstven trenutak za njega.

„Nećemo zaboraviti posvećenost pripadnika Kfora trajnom miru na KiM i Zapadnom Balkanu. Hvala mom prethodniku Ulutašu na sjajnom liderstvu koje ste pokazali. I na kraju u problematičnim vremenima u kojim živimo Kfor misija je bitna ne samo za ZB već celu evroatlantsku zajednicu. Kfor je uspeo da stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve koji žive na Kosovu. Uveren sam da samo iz jedinstva mozemo da prosperiramo i uspešno izvršimo misiju. Pre svega mislim na jedinstvo unutar Kfora, ali i svih drugih institucija na Kosovu. Kfor će nastaviti da izvršava svoju ulogu nezavisno i u skladu sa Rezolucijom 1244. Da zaključim, radujem se što ću blisko raditi sa svima“, rekao je on, prenosi Kosovo Online.

kfor.jpg
Kosovo Online KFOR

Događaju je predsedavao admiral Stjuart B. Manč, komandant komande združenih snaga u Napulju.

Na događaju je i italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto. Prisutni su i predstavnici diplomatskog kora. Takođe, ceremoniji prisustvuju iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić i biskup prizrensko-prištinski Dod Đerđi.

Enriko Barduani je 29. komandant KFOR-a od dolaska ove NATO misije na KiM, a 14. koji dolazi iz Italije. Barduani je do sada na Kosovu službovao dva puta. Prvi put 2001. godine kao zamenik šefa italijanske vojne obaveštajne službe u okviru Nato operacije „Zajednički čuvar“. Zatim je od 2015. do 2016. u Prištini bio na dužnosti šefa kabineta u Komandi Kfora.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

 BONUS VIDEO

Kurir TV "ZA MENE ON IMA ISTI STATUS KAO ŠMIT U BOSNI" Bratina upozorio na PRAVU FUNKCIJU KFOR-A na KiM: Naivno mislimo da imamo dogovor