Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u zvaničnoj je poseti Srbiji. Predsednik Vučić kaže da ima poverenje u svog turskog kolegu i da veruje u njegovo nastojanje da se osigura mir.

U emisiji "Usijanje" na ovu temu govorili su Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, Marko Lakić, novinar dnevnog lista "Politika", Miodrag Kapor, stručnjak za energetsku politiku, zajedno sa urednicomi voditeljkom emisije, Silvijom Slamnig.

Sequence 03.00_12_14_10.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Vesić je prvo istakao rapidno razviće železničkog saobraćaja putem brzih pruga, a naglasio je i da će kada svi zacrtani projekti  budu bili realizovani Srbija postati "kičma železničkog saobraćaja zapadne Evrope".

- Nastavićemo razgovore sa turskim ministrom, a ja sam ga pozvao na otvaranje brze pruge od Novog Sada do Subotice, kada će imati priliku da priča i sa ministrom Mađarske. Imamo plan da se ova pruga nastavi do Budimpešte, a nastavljamo i sa izgradnjom brze pruge do Niša. Dogovorena je izgradnja i brze pruge od Brestovca do Skoplja - istakao je ministar Vesić.

Vesić je rekao i da je turski ministar veoma zainteresovan da svoje pruge produži do Srbije, što bi onda Srbiju eventualno povezivalo sa Bliskim istokom. Dogovoreno je da se stvori deklaracija Mađarske, Srbije, Bugarske i Turske kako bi zajednički izgradili deonicu brze pruge.

Sequence 03.00_15_23_18.Still003.jpg
Kurir Televizija 

Lakić je na početku istakao da je fasciniran novitetima u infrastrukturi koje je izneo ministar Vesić, a onda je rekao:

- Mi smo suštinski jedna kultura. Ako ste gladni u Turskoj, pričajte srpski i nećete ostati gladni. Oni su jedna velika zemlja, od njih možemo dosta da naučimo a vidim da su oni dosta raspoloženi da nam u tome pomognu.

Kapor je istakao da bi gas iz Azerbejdžana u slučaju saradnje sa Turskom mnogo lakše došao do Srbije, pa bi se u tom smislu naša država oslobodila toga da se ovim bitnim sredstvom snabdevamo iz samo jednog pravca, a onda je rekao:

Kurir televizija Ministar Vesić pred kamerama Kurira otkrio značaj posete Erdogana Beogradu

Erdogan je istakao da trenutne odnose Turske i Srbije smatra za "zlatno doba", a o tome kako to doba treba iskoristiti govorio je Vesić:

- Dolazak 180 turskih kompanija znači da oni vide Srbiju kao potencijalno tržište. Oni lako investiraju u Srbiju, a jedna od kompanija i radi na delu saobraćajnice od Beograda do Sarajeva. Turske kompanije su se nastanile u najsiromašnijim delovima Srbije, gde je veoma važno da postoji neka fabrika kako bi ljudi imali gde da rade.

Aleksandar Vučić je najavio i da će se uskoro do Turske putovati koristeći samo ličnu kartu, što će biti veoma značajno za saradnju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Značaj posete predsednika Erdogana