Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić navodi za RTS, povodom pokušaja Prištine da preuzme srpsku imovinu u toj opštini, ali i u Gračanici i na severu Kosova, da je osnova politike Aljbina Kurtija nastavak institucionalnog nasilja i terora nad Srbima i upozorio da će Priština, u susret izborima na KiM, preduzimati sve radikalnije poteze protiv Srba.

Agencija za privatizaciju u Prištini objavila je poziv za davanje u zakup nekoliko objekata na teritoriji opštine Štrpce, bez saglasnosti lokalnog rukovodstva. U zakup su ponuđeni objekti "Gradska kafana" u Štrpcu i hotel "Breza" na Brezovici, te "Partizanka" i "Ekspres restoran" u hotelu "Molika" na ski-centru.

Potpredsednik Srpske liste i predsednik opštine Štrpca Dalibor Jevtić upozorava da Priština i u toj opštini kao i na severu KiM ponovo pokušava da uzurpira i preotme srpsku imovinu.

Ističe da je reč o nastavku ataka na srpsku imovinu i sprovođenje institucionalnog terora i nasilja u svim sredinama u kojima žive Srbi.

"Dešava se ono što je osnova Kurtijeve politike, a to je nastavak institucionalnog terora. Evo u Štrpcu, sada za cilj imaju da javne objekte koji se nalaze na teritoriji naše opštine, a koji su deo centra Brezovica, daju u zakup, iako je opština Štrpce u nekoliko navrata, unazad, neke od ovih objekata proglasila kao objekte od javnog značaja za samu lokalnu samoupravu", navodi Jevtić.

Menjanje strukture stanovništva

To, dodao je, nije samo slučaj u Štrpcu, s obzirom na jučerašnju odluku o prisvajanju 13 hektara i 33 ari imovine u ataru Gračanice, ali i na sve što se dešava na severu Kosova.

"Dakle, te i takve odlike za cilje imaju ne samo ugrožavanje javnog interesa opština sa srpskom većinom, već da na neki način imaju uticaj na odnos stanovništva time što će se ti objekti ili ta imovina davati Albancima koji će koristiti tu imovinu, i to Albanci koji nisu iz ovih sredina. I na taj način će se menjati i sama struktura stanovništva. Dakle, mnogo je toga je pozadina jedne ovakve odluke, ali ona u primarnom smislu od strane režimu u Prištini za cilj ima destabilizaciju situacije", navodi Jevtić.

 Napominje da su Srbi na prostoru AP KiM od 1999. godine prolazili kroz različite izazove - pogrom, zločini, navodeći brojna mesta stradanja Srba, kao što su Goraždevac, Livadice, Cernica, te da se danas mnogi Srbi neosnovano hapse.

Napominje da je ono što sada Priština radi – neka vrsta hibridnog rata, pokušaj pogroma Srba i njihovog iseljavanja, korišćenjem institucionalne represije.

"Ne prezaju ni od čega. Mnogi Srbi su u pritvoru neosnovano, u cilju zastrašivanja. Posebno je tu udar bio na severu, ali i južno od Ibra, naročito u sredinama gde su Srbi hteli da se vrate na svoja imanja“, rekao je Jevtić.

U tom smislu, naveo je primer povratnika Žarka Zarića iz Ljubožde kod Istoka, koji je sada u pritvoru pod otpužbom za ratni zločin.

"Priština će preduzimati sve radikalnije poteze protiv Srba"

Na pitanje koliko je situacija opasna, odgovara da se Srbi svakodnevno suočavaju sa izazovima koje kreira Aljbin Kurti.

Podseća da je opština Štrpce 16. marta i 7. jula 2022. godine prva bila na udaru režima u Prištini i pripadnika tzv. kosovske specijalne policije.

"Situacija je ne samo opasna, već se svakodnevno suočavamo sa izazovima koje kreira Kurti. Nakon toga smo imali nekoliko sličnih akcija na severu KiM, kao i u opštini Gora. Sve to kreira tešku situaciju", upozorio je Jevtić.

Govoreći o planu za zatvaranje Centra za socijalni rad u Leposaviću, Jevtić je rekao da se "udara se na važnu instituciju u toj opštini, koja se brine o najugroženijima, te da je jasno šta je cilj Kurtijevog režima".

Upozorava da će kako se bliže izbori na Kosovu i Metohiji, režim u Prištini preduzimati sve radikalnije i radikalnije odluke, korake, poteze, sve sa ciljem destabilizacije situacije i napada na srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini.

Blage reakcije Međunarodne zajednice

Ukazuje da je Međunarodna zajednica jako blaga u delovanju da se ono što Kurti radi zaustavi.

"Kažem u delovanju, jer nama reći, nama saopštenja ništa ne znače. Od njih smo tražili kada god imamo priliku da sa predstavnicama Međunarodne zajednice razgovaramo, konkretne akcije, konkretno delovanje", ističe Jevtić.

Izrazio je uverenje da će neko konačno učiniti nešto u međunarodnoj zajednici, dodajući da Srbi ne odustaju od života na prostoru AP KiM.

"Mi verujemo u Beograd, državu Srbiju, predsednika Aleksandra Vučića, Kancelariju za KiM i u sve ono što rade da se spreči krajnji cilj Kurtija - da se svi Srbi rasele", naglasio je Jevtić.

Kurir.rs/RTS