Nisu opasni ni nepismeni, ni načitani. Treba se čuvati onih što su pročitali samo jednu knjigu, kaže narodna mudrost. Misli se, naravno, na ljude jedne ideje, one što su svet sveli na jedan problem, i posledično, na jedno rešenje.

Da protrčimo kroz istoriju: parole su im bile srušiti kralja (i izgraditi komunizam), pa srušiti komunizam, pa Miloševića, Vučića… ili ništa. U svakom momentu ljudima jedne misli uvek se činilo da samo jednu stvar treba uraditi pa da poteku med i mleko. I uvek su (kasno) shvatali da su bili u zabludi. Od drveta nisu videli šumu.

Danas je tako sa litijumom. Histerija, veštački izazvana u cilju obaranja Aleksandra Vučića, izbacila je na površinu vrtloga stručnjake koji do juče nisu umeli da nabroje pet elemenata iz Periodnog sistema, a danas su kandidati za Nobela iz hemije. Ili da se ukinu rudnici u Srbiji, ili će crći! Pesnici i pesnikinje, glumice u pokušaju i u penziji, ispravljači krive Drine pred zadružnom prodavnicom u Gornjim Nedeljicama, večiti revolucionari i još večitiji studenti… sve je to mobilisano i poslato u borbu protiv litijuma.

Neko vreme građani Srbije bili su zaokupljeni ovim problemom, a onda su na red došla važnija pitanja: grejanje, đački udžebnici, zimnica…

"Borba protiv litijuma" spala je na napred pomenute jurišnike na rudnike kojih nema i na medije Dragana Šolaka, koji ih huškaju.

Tako je u petak uveče glavni naslov vesti posle skupštinske sednice i odbacivanja zakona o zabrani litijuma bio poklič: "Ovo je objava rata!" To je, kao, bilo objavljeno na na fejsbuk stranici udruženja "Ne damo Jadar!"

Na fejsbuku, kao i na tarabi, svašta može da piše, profesionalni mediji morali bi da pokažu veći nivo odgovrnosti. U Srbiji, nažalost, zbog događaja u poslednjim decenijama, reč "rat" izgubila je svako preneseno značenje, i svako onaj ko to zanemaruje, ili ne zna, u prvom redu je malouman, a onda i sve ostalo: zlonameran, neodgovoran, i tako dalje…

Ali, zalud je gluvom pričati…

U oskudici dobrih ideja kako da osmisle svoju političku borbu, Dragan Šolak i Dragan Đilas nastavljaju da daju veštačko disanje antilitjumskoj kampanji.

Najnovija epizoda ove sapunice je pritisak na beogradski Elektrotehnički fakultet da se izjasni protiv rudnika litijuma. Nova, Danas, N1… direktno prozivaju profesore ove visokoškolske ustanove, kao što su do juče to činili sa vladikama SPC: "Zašto ćutite? Izjasnite se protiv litijuma!“

U isto vreme, ne slučajno, objavljuju navodni spisak stručnjaka koje je "kupio Vučić da zagovaraju otvaranje rudnika". Na taj se način kontinuitano sabotira plan Vlade Srbije da odluku o otvaranju rudnika u Jadru donese tek posle sveobuhvatne analize koja će razmotriti moguće štetne posledice po životnu sredinu. Smišljeno se seje nepoverenje u dobre namere, integritet i stručnost naučnika iz svih relevantnih oblasti.

Među kojima, to je jasno, nije i elektrotehnika.

Bivši dekan ETF u Beogradu Božo Kovačević morao je da se oglasi u javnosti porukom da Elektrotehnički fakultet nije referentna kuća za litijum, da se ne bavi rudarenjem.

- Mogu da nas pitaju o, na primer, 5G mreži, ali ne mogu da nas pitaju o nečemu što nismo mi. Mene su moji učitelji učili da pričam samo o onome što znam - rekao je Kovačević za FoNet.

Bojimo se da ga niko nije čuo.

Jer kad bi naši opozicioni prvaci pričali samo ono što znaju, kakva bi tišina nastala!