Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i direktor kompanije Šandong za Evropu Vei Jiming, u prisustvu ambasadora NR Kine Li Minga, potpisali su danas ugovor o izgradnji kompleksa železničke stanice na Novom Beogradu sa rekonstrukcijom mostovske konstrukcije.

IMG-93e9bd6a39c406655bc67d6f3c25dc0a-V.jpg
MGSI 

  Vrednost ugovora je 138 miliona evra, od čega će 70 miliona biti izdvojeno za izgradnju nove stanice, a blizu 40 miliona za rekonstrukciju mostovske konstrukcije.

“Naši prijatelji iz Šandonga, na koje sam veoma ponosan, počeće ove radove najkasnije početkom sledeće godine, ako ne i ranije, a stanica će, kao i sve ovo što se gradi za EXPO biti gotova do decembra 2026. godine", rekao je Vesić.
Prema njegovim rečima stanica će biti integrisana sa autobuskom stanicom i drugim vidovima prevoza - autobuskim i tramvajskim, što će činiti najveći "putnički hub".

Vesić je istakao da će, pored železničke, na trećoj liniji biti i metro stanica.

“Sa nove stanice će biti vrlo lako preći na bilo koji drugi vid prevoza u Beogradu", rekao je on i dodao da ona neće biti manje prometna od Prokopa, kao i da Beograd nije prvi grad koji ima više železničkih stanica.

On je najavio i da je sledeći veliki projekat brza pruga Beograd- Niš.

Navodi i da je od krucijalnog značaja za Beograd da zajedno sa Ministarstvom nastavi da razvija projekat BG voza.

IMG-3e54c07f321db80e375b7b962f05a29d-V.jpg
MGSI 

  “Kako bismo zadovoljili sve potrebe koje imamo sa BG vozom moraćemo da radimo na samoj modernizaciji i izgradnji beogradskog železničkog čvora", istakao je Vesić.

On je naveo da su u toku radovi na deonici koja povezuje Surčin, Nacionalni stadion, aerodrom kako bi se pruga dalje povezala sa beogradskim opštinama Lazarevac, Obrenovac, Barajevo.

“Za sada su Mladenovac i Lazarevac povezani, ali ne dovoljno, potrebno je mnogo više kompozicija, a sa izgradnjom beogradskog čvora, mi ćemo suštinski omogućiti da Beograd dobije i svoj gradski voz, koji će sa metroom omogućiti da se najveći deo gradskog saobraćaja obavlja na šinama", istakao je Vesić.

IMG-be58dd73e321dcc4df48bfdd5c587cf5-V.jpg
MGSI 

  Vesić je rekao da je sa Svetskom bankom dogovoreno da se izradi projektna dokumentacija za novu zgradu Železničkog muzeja koja će se nalaziti u Zemunu i da je o tome razgovarao sa kineskim partenrima.

“To će biti jedna velika i moderna zgrada na koju ćemo svi biti ponosni", rekao je Vesić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da današnje potpisivanje ugovora označava novi početak za međusobnu saradnju u oblasti železnice.

Dodao je da su građevinarstvo, infrastruktura i EXPO ključne oblasti u kojima Srbija i Kina sarađuju i najavio je da će narednog meseca cela deonica brze pruge Beograd-Subotica biti puštena.

“Projekti u kojima učestvuju kineske kompanije u okviru EXPO-a protiču bez poteškoća, a potpisivanje današnjeg ugovora je važan prateći infrastrukturni projekat za EXPO", rekao je Li.

On je dodao da će po završetku radova ovaj projekat začajno unaprediti funkciju saobraćajnog čvorišta stanice Novi Beograd i da će obezbediti mnoge pogodnosti multimodalnih transportnih usluga.

Kineski ambasador istakao je da su Kina i Srbija višestruko povezane i da je prijateljstvo dva naroda veliko.

“Biće to novo mesto za turiste i uveren sam da je ovaj projekat još jedan biser u našoj saradnji", dodao je Li.

Nova železnička stanica na Novom Beogradu delo je akademika Milovana Lojanice, a projektovao je CIP.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO

kurir televizija MINISTAR GORAN VESIĆ ZA KURIR: Ne naoružavamo se da bi nekoga napali, već da zaštitimo svoju slobodu i nezavisnost