Odlični ekonomski odnosi, povećanje saradnje u vojnom sektoru, potpisivanje jedanaest sporazuma i memoranduma pokazatelj su da je susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana bio uspešan, te da će naša saradnja u svim oblastima samo rasti.

Analitičari ocenjuju i da je poseta Erdogana pokazala da je Srbija glavni igrač na Balkanu.

Screenshot 2024-10-11 164846.jpg
Printscreen/Pink Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija i Turska imaju odlične ekonomske odnose, a da je trgovinska razmena u odnosu na pre nekoliko godina usedmostručena, kao i da se nada da će do kraja godine ona iznositi 2,6 milijardi evra.

"Naš dogovor i želja Erdogana jeste da uspostavimo bliže odnose u okviru vojne i odbrambene industrije i odabrali smo važne ljude iz Vlade koji bi trebalo da uspostave tim koji bi na tome radio u narednom periodu. U svim sferama naša saradnja mora da raste", rekao je Vučić i naglasio da je zahvalan turskim investitorima, kao i da postoje mesta u Srbiji koja opstaju zahvaljujući njima.

Zlatno doba

"Imamo mnogo tekstilnih i drugih kompanija. Verujem da ćemo imati puno posla u budućnosti i u oblastima energetike, IT usluga. Uveren sam da ćemo u narednom periodu i uz ogroman angažman uz pomoć Erdogana uspeti da dostignemo te rezultate", naveo je on.

WhatsApp Image 2024-10-11 at 2.04.27 PM (2).jpeg
Zorana Jevtić 

Predsednik Erdogan ocenio je da su odnosi Srbije i Turske takvi da se može reći da je zlatno doba, a da tim odnosima, kako je rekao, upravljaju ekonomski odnosi. Sa Vučićem, kako je naveo, razgovarao je i o regionalnoj saradnji i stabilnosti na Balkanu.

"Ekonomski odnosi su ono što upravlja našim odnosima i u poslednje dve godine dostigli smo ono što smo očekivali, preko dve milijarde dolara trgovinske razmene", rekao je on i dodao da su se tokom razgovora fokusirali na političke, ekonomske, turističke i teme vezane za odbranu i saradnju u tim oblastima.

"Naši napori su zasnovani na scenariju u kojem su obe strane pobednici i gde ćemo svi imati korist od takvih razmena. Nadam se da će odluke koje smo doneli biti plodotvorne", kazao je Erdogan.

Stabilizacija u regionu

screenshot-11.jpg
Kurir Televizija Stevica Deđanski

Profesor Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, za Kurir je istakao da je poseta Erdogana veoma bitna zbog toga što donosi i određenu vrstu stabilizacije u regionu.

"Ako govorimo o Srbiji, nama je bitno zbog odnosa sa bošnjačkim narodom u Raškoj oblasti, a i u samom regionu zbog uticaja na Bosnu i Hercegovinu i te njihove ponekad ekstremne stavove, koje očigledno Turska ne podržava, što je dobro", naveo je on i istakao da Turska na svetskom nivou ima najveći uticaj na ovim prostorima.

"Turska ima dobre odnose sa Srbijom, a kad kažem dobre odnose, ekonomija utiče na političke odnose i zbog toga se oni poboljšavaju", naveo je profesor i dodao da postoji mnogo stvari u kojima imamo zajedničke interese.

"Dobar odnos između Srbije i Turske jako je važan za sve, on se svodi na odnose i interese i svodi se na lični odnos Vučića i Erdogana, koji je izgrađen tokom niza godina", istakao je Deđanski i poručio da je Srbija već sad glavni igrač na Balkanu.

Ekonomski faktori

screenshot-5.jpg
Kurir Televizija Profesor Mihajlo Rabrenović

Profesor Mihajlo Rabrenović, stručnjak za menadžment državne uprave, ističe da Erdoganova poseta i potpisivanje 11 sporazuma predstavljaju značajan korak u unapređenju bilateralnih odnosa, sa potencijalom za ekonomski rast i stabilnost u regionu.

"Ova poseta odražava sve veću važnost ekonomskih faktora u međunarodnoj politici, gde su saradnja i investicije ključni aspekti razvoja. Tokom sastanka akcenat je stavljen na saradnju u oblasti namenske industrije, što ukazuje na težnju obe strane da unaprede svoje vojne kapacitete. Ova vrsta saradnje, iako potencijalno korisna, donosi i određene izazove, poput zavisnosti od specifičnih spoljnih partnera u kritičnim oblastima. Zbog toga je važno da Srbija u okviru ovih sporazuma u njihovoj realizaciji osigura da zadrži kontrolu nad ključnim sektorima i da ne naruši svoje interese", naveo je on.

Istakao je i da ekonomska saradnja podrazumeva i otvaranje novih radnih mesta i mogućnosti za razvoj lokalne industrije.

"Kako navodi Erdogan, ova saradnja ne samo da poboljšava ekonomske pokazatelje već i doprinosi stabilnosti na Balkanu, što je od ključnog značaja za obe zemlje. Međutim, Srbija treba i dalje da bude oprezna i da istovremeno razvija odnose sa drugim regionalnim i globalnim akterima. Ovaj balans će biti važan za očuvanje punog suvereniteta i nezavisnosti u odlučivanju o ključnim pitanjima u složenim okolnostima. Takođe, politička i ekonomska saradnja moraju biti usklađene sa unutrašnjim političkim kontekstom Srbije i njenim evropskim integracijama", ističe profesor i zaključuje da poseta Erdogana Srbiji predstavlja značajnu priliku za unapređenje odnosa i razvoj bilateralne saradnje.


Kurir.rs