BEOGRAD - Nosioci srpskih pasoša sa AP Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, od danas mogu da putuju u zemlje EU bez viza, pošto je stupila na snagu Uredba o ukidanju viza koja je objavljena u Službenom listu EU 23. septemra.

"Ova Uredba je u potpunosti obavezujuća i direktno se primenjuje u državama članicama u skladu s Ugovorima", navodi se u dokumentu.

"Smatram da je to dobra vest, jer je time otklonjena nepravda i diskriminatorna tretman EU prema njima, jer su oni poslednji sa Zapadnog Balkana kojima je omogućen bezvizni režim", navodi Danijel Apostolović, ambasador Srbije u EU.

Ukazuje da je ova odluka rezultata diplomatske borbe zvaničnika Republike Srbije koja, prema njegovim rečima, nije bila nimalo laka.

"Kao što znate prištinska strana se protivila donošenju te odluke, besmislenim argumentima, čime je još jednom pokazala nekonstruktivnost, i pre svega neljudski odnos prema građanima, i da njima nije cilj normalizacija svakodnevnog života ljudi. Argumenti naše strane su srećom pobedili", kaže Apostolović.

Izrazio je zahvalnost, komesarki Ildi Johansom, Matiju Nemežu, koji je bio izvestilac za ovo pitanje, kao i brojnim poslanicama evropskog parlamenta koji su velikom većinom glasova usvojili ovu odluku. Njih 406 glasalo je za, 97 protiv.

Uredbu Evropskog parlamenta i Saveta EU o izmenama Uredbe koja se odnosi na nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije potpisali su 18. septembra u Strazburu predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske Janoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsedava Savetom EU.

Srbi sa Kosova i Metohije, bili su poslednji na Zapadnom Balkanu kojima je do sada bila potrebna viza za putovanje u zemlje Evropske unije.

Kurir.rs/RTS