Posle neuspelog pokušaja u Skupštini, politički napad na projekat "Jadar" ponovo se seli iz parlamenta na ulicu. Pozive na nasilje i pretnje blokadama koje nakon sednica Parlamenta dolaze iz redova opozicije najoštrije je osudila predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, dodajući da je ovo klasični pokušaj nasilne promene vlasti u Srbiji.

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, kao i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

Sequence 01.02_15_37_24.Still007.jpg
Kurir Televizija 

- Građani su mogli da čuju pozive da se zabrani eksplotacija litijuma i bora, a litijum je centar ekonomije 21. veka, strateška sirovina za kojom se otima ceo svet, Amerika čak to tretira kao područje nacionalne bezbednosti.  Čitav okvir evropskog zakonodavstva je usvojen sa ciljem da bi se eliminisali ekološki rizici. Ovaj predlog je neodgovoran prema razvoju zemlje - rekao je na početku Obradović.

O ekonomskom interesu Srbije Obradović je rekao da je litijum deo strateških sirovina i da je od interesa kako za Ameriku i Evropu, tako i za Kinu i Rusiju:

- Koliko su Evropi potrebne baterije i litijum, a mi smo deo evropskog rešenja, toliko su Srbiji potrebne nove investicije, radna mesta i tehnologija - rekao je Obradović i objasnio da su plasirane lažne informacije u cilju zastrašivanja građana.

Sequence 01.02_19_22_23.Still008.jpg
Kurir Televizija 

 - Zapad je pokazao da je zainteresovan za ugovor sa svim državama koje imaju ove sirovine. Oni su potpisali mnogo ugovora u poslednje vreme, od kojih je jedna i Norveška - rekao je Vuletić.

On je dalje objasnio da još uvek nije vreme "histerično raspravljati ovu temu", pa objasnio i zašto:

- Ne treba se histerično raspravljati na ovu temu jer svakako još sigurno godinu dana se ništa neće raditi. Rio Tinto još nije ni odlučio da li će zaista da otvara rudnik i da li im se to ekonomski isplati, to je sam direktor Rio Tinta rekao - rekao je Vuletić 

Kurir televizija Obradović o sednici Skupštine zbog predloga zabrane eksplotacije litijuma

- Evropska unija kaže da će potreba za litijumom do 2030. godine porasti 12 puta a do 2040. preko 20 puta. Potreba za baterijama i električnim vozilima će vremenom rasti - kaže Obradović na temu ekonomskog razvoja koji Srbija može iskusiti u slučaju da počne sa eksplotacijom ove sirovine. 

On je objasnio da će i sam grad Loznica osetiti veliki skok u budžetu:

- Suština nije u samom rudniku već u lancu vrednosti koja se okuplja oko rudnika. Ako imamo fabrike baterija ili automobila to je isplativo za Srbiju, ali ako imamo samo rudnik opet bi bilo isplativo ako pogledamo porast u budžetu grada Loznice. 

Obradović je rekao da iako imamo Kancelariju za javnu diplomatiju koja se brine o dezinformacijama štetnim po našu zemlju koje dolaze iz inostranstva, mi nemamo organ za unutrašnje dezinformacije koje štete zemlji:

- Imamo Kancelariju za javnu diplomatiju koja se bavi dezinformacijama van Srbije protiv Srbije, zašto se ne bave dezinformacijama protiv Srbije u Srbiji? Mi nemamo ni jedan organ koji može da se bavi ovim dezinformacijama, nama buje strah i dezinformacije. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Dikić i Barac o zabrani iskopavanja litijuma