Generalna debata na 149. skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi počela je danas, u 11 časova, i trajaće do 17. oktobra, a srpske parlamentarce predvodi potpredsednica Narodne Skupštine Snežana Paunović.

Tema ovogodišnje debate je "Korišćenje nauke, tehnologije i inovacija radi mirnije i održive budućnosti". Paunovićeva će danas imati dva sastanka - sa predsednikom Nacionalnog saveta Slovačke Peterom Žigom i predsedavajućim Donjeg doma indijskog parlamenta Omom Birlom.

Na dnevnom redu je više tačaka, između ostalog i izbor predsedavajućeg 149. skupštine, generalna debata na temu "Korišćenje nauke, tehnologije i inovacija (NTI) radi mirnije i održive budućnosti", kao i poseban segment preuzimanja odgovornosti u vezi sa sprovođenjem rezolucija i drugih odluka IPU, uticaj veštačke inteligencije na demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava (Stalni odbor za demokratiju i ljudska prava), izveštaji stalnih odbora, izmene i dopune statuta i pravilnika IPU.

IPU.jpg
Printscreen IPU 

Prethodno prolećno zasedanje održano je od 23. do 27. marta u sedištu Interparlamentarne unije u Ženevi, a Srbiju je predstavljala predsednica Skupštine Ana Brnabić, kojoj je ukazana čast da na 148. skupštini Interparlamentarne unije predsedava Generalnom debatom.

Interparlamentarna unija je najstarija međunarodna parlamentarna organizacija i predstavlja najveći forum parlamentaraca u kojem se vodi dijalog o miru i saradnji među narodima, koji neguje i unapređuje koncept predstavničke demokratije, uspostavlja kontakte i razmatra pitanja od međunarodnog značaja.

Kurir.rs