Samo nekoliko dana nakon što je Priština delimično ukinula zabranu uvoza srpske robe, odnosno dozvolila uvoz robe proizvedene u Srbiji samo na Merdaru, na tom prelazu iz pravca centralne Srbije stvorila se kolona kamiona duga tri kilometra.

Kamioni koji prevoze srpsku robu detaljno se i manuelno kontrolišu na kosovskom terminalu, a kontrola traje i do dva sata, što je dovelo do toga da sa srpske strane bude formirana kolona šlepera sve do sela Merdare.

Ovakvom odlukom Prištine, da samo na Merdaru dozvoli protok srpske robe, stvoren je problem i za vozače kamiona koji ne prevoze srpsku robu, ali i za one koji su u tranzitu.

Vozači kamiona na Merdaru čekaju nekoliko sati, a pojedini i nekoliko dana. Za hranu i vodu se snalaze, jer zalihe nemaju, a razlog zbog kojeg je protok usporen im nije poznat.

Aleksandar Bogdanović prevozi robu iz Kine. U koloni čeka duže od četiri sata, a kolona kamiona ispred njega duga je gotovo dva i po kilometara.

"Vozim robu iz Kine, brodska roba je u pitanju. Čekam već četiri sata, možda i više, i ne znam do kada ću čekati. Ne znam u čemu je problem, verovatno da neko pravi problem, ne želi da pusti robu da ide dalje. Nije imao ko da mi objasni, ja sam u tranzitu, nemam istovar na Kosovu, već u Albaniji", rekao je on.

"Čekamo od juče u osam sati. Niko ništa ne zna. Zasad imamo zalihe hrane, videćemo kasnije", kazao je Uroš Kalinić.

"Stigao sam sinoć oko 23 časa, ovo je prvi put da je ovakva gužva, da niko ne zna da nam objasni o čemu se radi", rekao je Darko Anđelković iz Beograda.

"Ne idem na terminal, ja vozim robu iz Italije, ovde ima ljudi koji voze robu iz Španije, Slovenije, Nemačke. Bruka i sramota šta se radi sa nama, a svi vi zavisite od nas šofera", rekao je Zvonimir Ilić iz Kuršumlije.

Aljbin Kurti je 7. oktobra na konferenciji za medije saopštio da je Priština odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije zamenila pojačanom kontrolom.

"Dok ne stignu skeneri dozvolićemo da roba ulazi samo na Merdare jer se bezbednosna situacija nije promenila", rekao je Kurti.

Prvi kamion sa srpskom robom je, nakon godinu i po dana zabrane, ušao na KiM narednog dana, tačno u podne. Kontrola na terminalu trajala je dva sata.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

  Bonus video:

Kurir televizija Odluka o ulasku srpske robe na teritoriju KiM