Izvršni direktor Pupin inicijative Vuk Velebit izjavio je da je sve više policijskih stanica i baza na severu KiM rezultat destabilizujuće politike Aljbina Kurtija sa ciljem izazivanja novih tenzija i zastrašivanja Srba.

"Ekstremistička, antizapadna i destabilizujuća politika Aljbina Kurtija ima za cilj upravo konstantno podizanje tenzija. Kontinuirano stvaranje neuslova za život srpske zajednice. Vi kada pogledate, te baze su građene često eksproprijacijom zemlje Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije, dakle direktno uperane protiv jednog naroda i jedne etničke grupe“, kaže Velebit, prenosi Kosovo Online.

Dodatno, specijalne baze na severu imaju cilj zastrašivanje običnih građana.

„Imao sam priliku nedavno da boravim u severnom delu Kosova i video sam kako te baze izgledaju. Video sam kosovsku policiju do zuba naoružanu koja kontroliše saobraćaj. Dakle, bez ikakvog opravdanja i protiv svih i međunarodnih ugovora i protiv koordinisanosti sa međunarodnom zajednicom, Kurti nastavlja da podiže tenzije i očekujem da će on nastaviti to da radi i u narednim mesecima kako se izbori na Kosovu budu približavali i kako budemo ulazili u završnicu američkog izbora“, smatra Velebit.

0404-nemanja-nikolic-1.jpg
Nemanja Nikolić Vuk Velebit

Rešenje vidi u većoj spremnosti međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD da sankcionišu „ekstremističku politiku“ Aljbina Kurtija koja je, prema njegovim rečima, „direktno uperena protiv interesa i EU i SAD“.

Smatra da je sve više policijskih stanica i baza na severu istovremeno i simbolična i direktna poruka Srbima da treba da se osećaju još manje bezbedno.

"Mislim da to jeste i simbolična poruka Srbima, ali i vrlo konkretna akcija koja treba da dovede do toga da se Srbi osećaju još manje sigurno. Srbi kada vide kosovsku policiju na ulici oni imaju osećaj nesigurnosti što nije normalno. Kada vidite policiju, treba da imate osećaj neke siguranosti da je policija tu da zaštiti vas i da drži neki javni red i mir, ali vi kada vidite do zuba naoružau kosovsku policiju, vi možete samo da se uplašite te policije i možete da imate osećaj da je tu ta policija samo zbog vas, ali ne da vas štiti, već da se osećate nesigurno i da ne znate kakvo će biti delovanje te policije“, ističe Velebit.

Dodaje da je od srpske zajednice čuo i da policija na severu ne samo prekomerno koristi silu, bezrazložno pritvara građane, već i verbalno vređa.

„Ono što smo čuli od srpske zajednice na Kosovu jeste da policija vređa verbalno pripadnike srpskog naroda, primenjuje prekomernu upotrebu sile i često postupa mimo zakona, čak i mimo kosovskih zakona. Vi imate Srbe koji su uhapšeni i koji se nalaze u pritvoru bez ikakve optužnice. Takva selektivna primena zakona i delovanje kosovske policije imaju samo jedan cilj, a to je zastrašivanje srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije", zaključuje Velebit.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.