Potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović obratila se drugog dana Generalne debate 149. skupštine Interparlamentarne unije (IPU) u Ženevi. 

Paunović je istakla da je za Srbiju kontrolisano korišćenje nauke osnov nacionalne razvojne strategije i da je značajno ulagala u razvoj sektora informacionih i komunikacionih tehnologija (IT) koji je zabeležio rast u izvozu sa 375 miliona evra 2012. godine na više od četiri milijarde evra koliko se očekuje ove godine.

Paunović je dodala da se broj ljudi zaposlenih u ovom sektoru udvostručio na skoro 115.000, što ga čini sektorom sa najbržim rastom.

"Srbija je 2019. godine postala prva zemlja u Jugoistočnij Evropi koja je usvojila Nacionalnu strategiju razvoja veštačke inteligencije, što ukazuje na našu posvećenost tehnološkim inovacijama. Takođe, 2021. godine smo uveli veštačku inteligenciju u nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola, obezbeđujući na taj način da buduće generacije dobiju veštine neophodne da vode i oblikuju svet koji pokreće tehnologija. Srbija je 2021. godine bila jedna od samo 11 zemalja na svetu koja je imala veštačku inteligenciju u svojim nastavnim planovima i programima", istakla je predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije.

Ovogodišnja tema jesenjeg zasedanja je "Korišćenje nauke, tehnologija i inovacija radi mirnije i održive budućnosti".

Kurir.rs