Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević učestvovao je na samitu "Berlinski proces" kojim se obeležava 10 godina ovog procesa.

Vučević je izjavio da Srbija ostaje opredeljenja za evropski put kao svoj glavni strateški geopolitički cilj, a da je utisak samita da Nemačka želi da vidi Zapadni Balkan u EU. Potpisana je i Deklaracija podrške Akcionom planu za zajedničko regionalno tržište, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju.

366438_241015.02_11_13_13.Still010.jpg
Kurir Televizija 

Iz Nemačke je Andrej Lović, politikolog, za Kurir televiziju objasnio kakve su reakcije javnosti:

- Srbija pored ostalih zemalja u regionu ima drugačije stavove prema našim dugogodišnjim prijateljima, Rusiji i Kini. Kao ključnu zemlju integrativnog procesa Zapadnog Balkana nemački mediji navode Srbiju.  Berlinski proces je nemačka inicijativa i treba da se razgovara, ali u proteklih 10 godina od kada je ovaj proces počeo nije se mnogo promenilo. 

O ovoj temi su za Kurir govorili i Aleksandar Šešelj, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, kao i Vladimir Dobrosavljević, politikolog.

366438_241015.02_17_51_13.Still011.jpg
Kurir Televizija 

- Nemačka se suočava sa velikim prilivom imigranata što već predstavlja neku vrstu problema za stanovništvo. Integracija imigranata, pogotovo onih koji im dolaze sa Bliskog Istoka, je veoma teška jer svi ljudi zadržavaju svoja verovanja. Postoji i kriza na tržištu rada, kao što je bilo u Sjedinjenoj Američkoj Državi, imigranti obaraju cenu rada - rekao je Dobrosavljević.

Kurir televizija Dobrosavljević: Najveći problem Srbije sa EU biće pitanje Kosova i Metohije

Šešelj je rekao da je barijera između Srbije i Evropske unije kulturološka jer je Evropa vidi kao "male Ruse" i da bi jedini način da Srbija uđe u EU bio da počne rat sa Rusijom.

- Evropska unija nema jasnu ideju šta želi da ovim predelom, a svi ovi projekti postoje radi geopolitike. Ako pogledamo Kopenhaške kriterijume, ni jedna država Jugoistočne Evrope ih ne ispunjava. Rumunija, Hrvatska i Bugarska ih nisu ispunile, ali su postale članice - ističe Dobrosavljević.

366438_241015.02_29_00_23.Still012.jpg
Kurir Televizija 

- Naš najveći problem sa Evropskom unijom je pitanje Kosova i Metohije, jer će jednom doći do pitanja priznavanja. Sve da prihvatimo sve i Srba više ne bude bilo na Kosovu, ali kada bi nas pitali da li prihvatamo nezavisnost Kosova i Metohije celokupno srpsko društvo bi reklo ne - kaže Dobrosavljević.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija "OČEKUJEM DA ĆE POSLE 30 GODINA 2 PREDSEDNIKA IMATI SASTAJANJA!" Stručnjaci: Otvoreni Balkan je zaživeo dok Berlinski proces nije