Specijalizovana veća Kosova odlučila su da produže pritvor za još dva meseca liderima tzv. OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseliju, koji su zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem optuženi za ratne zločine, prenosi Reporteri.

Razdvojene odluke za dvojicu optuženih doneo je 14. oktobra 2024. predsednik suda Čarls Smit III, prenosi Zakletva za pravdu.

U obe odluke se kaže da nema dovoljno podataka koji bi pokazali da bi optuženi, ako budu pušteni iz pritvora, mogli da pobegnu, međutim, navodi se da postoji rizik da će ometati sprovođenje pravde i činiti zločine nad onima koji se doživljavaju kao protivnici tzv. OVK, kao i nad svedocima.

"Veće zaključuje da u ovom trenutku još uvek nema dovoljno informacija koje bi opravdale nalaz da bi optuženi mogao da pobegne od pravde ako bude oslobođen. Međutim, Komisija se uverila, na osnovu relevantnog standarda, da postoji dovoljan rizik da će optuženi ometati tok postupaka Specijalizovanih veća i da može počiniti druge zločine nad onima za koje se smatra da su protivnici OVK, uključujući svedoke koji su dali ili bi mogli da svedoče u ovom slučaju i/ili se očekuje da se pojave pred Specijalizovanim većima", navodi se u odvojenim rešenjima protiv Tačija i Veseljija.

Specijalizovano tužilaštvo je navelo da se rizicima koji mogu proisteći od dvojice optuženih efikasno upravlja samo u pritvorskom objektu.

U odlukama se navodi da ponašanje dvojice optuženih predstavlja povećan rizik zbog kontinuiranog otkrivanja osetljivih informacija svedoka u vezi sa sudskim procesom.

U Tačijevom slučaju se kao specifičnosti pominju uticaj i autoritet optuženog, mogućnost dugotrajne zatvorske kazne, rizik da optuženi počini druga krivična dela, opstrukcija procedure Specijalizovanih komora; rizik od podsticanja ili pomaganja u izvršenju drugih krivičnih dela i drugo.

Za Veseljija veće ocenjuje da je optužen po deset tačaka za međunarodne zločine, a u slučaju da bude proglašen krivim može biti osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora.

Shodno tome, Veće je ocenilo da je produženje pritvora za još dva meseca za dvojicu optuženih neophodno i razumno, te je naložilo produženje takve mere.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Kurir.rs/Kosovo Online/Reporteri/Prenosi: A.Ć.