Potpredsednica Vlade i ministarka za životnu sredinu Irena Vujović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić posetili su danas opštinu Svilajnac, gde se odvija završna faza radova na izgradnji više od 70 kilometara kanalizacione mreže i istakli da rukovodstvo ove opštine radi projekte na vreme i da zbog toga treba da bude primer i drugim opštinama.

Potpedsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da su izgradnja kanalizacionih mreža i zelena infrastruktura prioriteti njenog ministarstva, navodi se u saopštenju.

“Zajedničkim snagama, dakle dva ministarstva, trudimo se da izgradimo što više kanalizacije i postrojenja u narednim godinama. A kada izgradimo nedostajuću infrastrukturu koja se odnosi na upravljanje čvrstim otpadom, uradićemo šta je potrebno da zatvorimo lokalnu nesanitarnu deponiju u Svilajncu. To su planovi na kojima počinjemo da radimo koliko danas, kako bi sledeće godine već imali rezultate", rekla je Vujović.

IMG-60c0ba00ad318451a39f79b987d4dd06-V.jpg
MGSI 

  Ministar Goran Vesić rekao je da se zbog dinamike radova u Svilajncu radi više nego u drugim opštinama i pozdravio ažurnost rukovodstva te opštine.

“Mi radimo zajedno jer, da bi se uradio ovaj projekat, moraju da učestvuju svi zajedno i ovo je dobar put za rešavanje problema", rekao je Vesić.

On je naveo da na putnoj infrastrukturi u toj opštini nije rađeno poslednjih 30 godina, zbog čega se rade novi putevi, kao i individualni priključci za kanalizaciju koji ranije nisu postojali.

IMG-57c60ae676a358bfb2283d022462818d-V.jpg
MGSI 

  “Na građanima je samo da se priključe, a rok će biti godinu dana. U četiri sela koja smo uradili, biće ukupno oko 3.000 priključaka", rekao je Vesić.

Ministar je istakao da je projekat obilaznice oko Svilajnca istorijski projekat za taj grad, kao i da će od velike važnosti za njegove stanovnike biti i početak izgradnje brze pruge Beograd-Niš planiran za sledeću godinu.

“To znači da će se vozom od Svijlajnca do Beograda putovatu 35-40 minuta jer ovom gradu veoma blizu železničke stanice Markovac i Velika Plana, što će omogućiti bolji kvalitet života ljudima koji žive ovde", naglasio je Vesić.

IMG-96b32c0777ecdc5772fc7c0f0d930f0b-V.jpg
MGSI 

  Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović je izrazio zahvalnost ministarki Vujović i ministru Vesiću na podršci bitnim radovima za građane Svilajnca i naveo da se na te radove čekalo od Drugog svetskog rata zbog čega, kako je rekao, svi Svilajnčani treba da budu zadovoljni.

“Izgradnja kanalizacione mreže je najveći infrastrukturni projekat, a radimo i potpunu rekonstrukciju svih ulica u četiri sela. Od Ministarstva životne sredine dobili smo novi kamion-smećar kako bismo povećali kapacitete komunalnog preduzeća", rekao je Milanović.

Kurir.rs