Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština nastavlja da krši sve sporazume i dogovore, a da su se oni u Prištini, koji svakodnevno krše sve moguće sporazume čiji je garant Evropska unija, "drznuli" da Beograd napadaju izmišljenim pričama o kršenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Kako je rekao o tome nema ni govora, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Prema njegovim rečima Beograd je više puta javno isticao i dokumentovao nepobitnu činjenicu da je Priština nepouzdan i nekonzistentan partner u dijalogu koji se služi obmanama, zamenom teza, lažnim optužbama i fingiranim aferama da bi prikrila svoja nedela i nepočinstva, što i ovoga puta nedvosmisleno radi.

Dodao je da je Priština ta koja više od godinu dana krši sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, jer je gotovo 500 dana branila uvoz srpske robe na prostor AP Kosova i Metohije i time onemogućavala protok robe kao jedne od osnovnih tekovina ovog sporazuma.

- Čak i nakon navodne deblokade prelaza Merdare, Priština brutalno nastavlja da krši sve moguće dogovore i sporazume, jer na ovom prelazu drži više od 100 kamiona sa robom, krijući se iza izmišljenih i besmislenih procedura i to sve naočigled međunarodne zajednice - naglasio je Petković.

Istakao je da je dugačka lista sporazuma koje Priština svakodnevmo krši, počevši od činjenice da više od 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, a da je umesto toga krenula u protivpravno i nasilno gašenje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, koje treba da budu osnov upravo za formiranje ZSO.

- Zato se svaka laž koju izgovore Aljbin Kurti i njegov posilni Dželjalj Svečlja brzo demaskira, a jalovi pokušaji da Beograd za bilo šta optuže samo su potezi očajnika, sračunati s tim da skrenu pažnju sopstvene političke javnosti sa gorućih problema, sa kojima ne mogu da izađu na kraj, pa im Beograd dođe kao pogodan 'dežurni krivac'. Već viđeno i providno - zaključio je Petković.