Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je danas u Ljubljani sa predsednicom Narodne skupštine Slovenije Urškom Klakočar Zupančič, i istakao značaj redovne i sadržajne interparlamentarne saradnje za razvoj kvaliteta bilateralnih odnosa.

Đurić je rekao da je Srbija opredeljena da sa Slovenijom jača i dalje produbljuje odnose, naglasivši da je ona jedan od naših najvažnijih političkih i ekonomskih partnera.

Zahvalivši Sloveniji na kontinuiranoj podršci u procesu evrointegracija Srbije, ministar je ukazao da što skorija integracija zapadnog Balkana predstavlja garanciju za prosperitet i stabilnost kako regiona, tako i čitave Evrope.

Msp Ministar Đurić u Sloveniji

Šef srpske diplomatije naveo je da Srbija veliki značaj pridaje regionalnim inicijativama i forumima za jačanje saradnje i razvoja, te je, u tom kontekstu, ukazao na veoma značajan angažman Slovenije u okviru "Brdo-Brioni procesa" i "Berlinskom procesu".

Informišući sagovornicu o situaciji na Kosovu i Metohiji, Đurić je izrazio zabrinutost zbog sve većih pritisaka kojima je izložen srpski narod u pokrajini usled jednostranih i nasilnih poteza privremenih prištinskih institucija.

MSP Ministar Đurić sa predsednicom Parlamenta Slovenije

Ponovio je da je Beograd konstruktivan partner u dijalogu sa Prištinom, ali i naveo da konstruktivnost jedne strane nije dovoljna za iznalaženje obostrano prihvatljivih rešenja.

Kurir.rs