U trenutku kada se svet suočava sa velikim geopolitičkim promenama, pozicija Srbije postaje sve složenija i strateški važnija. Kao zemlja koja se nalazi na raskršću između Istoka i Zapada, Srbija se suočava sa izazovima balansiranja tradicionalnih partnera i novih saveznika. Gosti emisije "Puls Srbije" Prof. dr Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije, Aleksandar Stevanović, ekonomista i Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije izneli su svoja mišljenja i detaljnije pojasnili trenutno preispitivanje regionalnog pozicioniranja Srbije, ekonomski razvoj, kao i na koji način pomenute stavke postaju ključna pitanja za stabilnost naše zemlje. 

Stevanović je na samom početku istakao kako naredni period koji se čini veoma izazovnim za Srbiju ipak može biti povoljan, kao i da će problemi koji zahvataju ostatak sveta neminovno uticati i na našu zemlju:

- U našoj zemlji trenutno je veoma pozitivna situacija, međutim problemi koji se tiču izvoznih i investicionih tržišta u svakom momentu mogu pogoditi i nas. Ono što smatram velikim problemom za Srbiju jeste kidanje lanaca snabdevanja u svetu i igra uvođenja sankcija između različitih zemalja, što nama koji pretendujemo ka dobrim odnosima nikako ne odgovara. Svi aktuelni problemi u svetu izuzetno mogu uticati na geopolitičku situaciju Srbije.

366443_241016.00_05_32_00.Still003.jpg
Kurir Televizija 

Veliki broj poseta svetskih zvaničnika našoj državi, kao i prijateljski odnosi sa mnogim nacijama zaslužni su za pozitivan položaj naše zemlje. Uprkos tome pojedinci još uvek vrše određene pritiske i stvaraju probleme prilikom mnogih pitanja koja se njih ne tiču, a svoje mišljenje na tu temu istakao je Miletić:

- Srbija je u velikoj prednosti zahvaljujući odnosima koje je sa ostalim svetskim zvaničnicima izgradio predsednik Aleksandar Vučić. Naša zemlja oduvek je umela da sagleda probleme i situaciju na globalnom nivou i samim tim je uvek stvarala uspešne planove za razvoj. Međutim kao i svuda u svetu, i na našem području dešava se veliki broj problema. Naglasio bih da je najveći od njih trenutno situacija na Kosovu i Metohiji, odnosno ne razumevanje naše pozicije od strane Evropskih predstavnika. Zapad je povodom ovog pitanja čvrsto opredeljen ka nezavisnom Kosovu, ali nemaju rezon - rekao je Miletić i istakao:

366443_241016.00_25_28_01.Still001.jpg
Kurir Televizija 

- Srbija je na području Balkana najznačajniji i najmnogoljudniji narod. Bez obzira što nam je svet dao veoma malo prostora,  pokazali smo se kao najvitalnija ekonomska nacija. Evropa još nije spremna da prihvati činjenicu da je dobro na svom području imati državu koja poseduje svoje jasne stavove, bori se za prava svog naroda i trudi se da obezbedi najveći ekonomski nivo, a to je upravo Srbija. 

Atancković se nadovezao na sagledanje pozicije naše zemlje na globalnom nivou, te objasnio kako krize koje zahvataju evropske zemlje nažalost imaju veliki uticaj i na našu ekonomsku situaciju.

- Mi bez obzira što trpimo pritiske sa raznih strana možemo zahvaliti našem političkom položaju. Međutim, svaka kriza koja zahvati Evropu zahvatiće i nas. Kada Nemačka ima problema imaćemo ih i mi, jer naša privreda je u velikom delu povezana sa njihovom. Kada su u pitanju recesije koje su u ovom momentu česte, za njih ne mora da znači da će uticati i na našu državu. Srbija je za sebe izgradila jedan nezavisan put i rešenje - rekao je Atanacković i naglasio:

366443_241016.00_10_26_18.Still002.jpg
Kurir Televizija 

- Briks je za našu državu u ovom momentu rešenje. Smatram da treba težiti ka tome da postanemo deo ove organizacije, što takođe ne bi smetalo ni njihovim konkurentima. 

Da li je Srbija više na strani Briksa ili Evropske unije trenutno je jedno on najvećih pitanja u našem narodu, a Stevanović je na tu temu istakao kako još uvek ne odstupamo od naklonosti ka Zapadu i na oprezu čekamo da sagledamo kakva će se situacija stvoriti potencijalnim prestankom ratova u svetu, te da ćemo tek tada moći da donesemo konačnu odluku. 

- Pristupanje Briksu još uvek je jedna daleka odluka, u ovom momentu smo samo posmatrači. Evropska unija je broj jedan interes naše zemlje i smatram da nije pametno rizikovati put ka tome zarad preranog priključenja drugim organizacijama. Pametnije je da u ovom momentu ostanemo samo simpatizeri Briksa. 

- Kada posmatramo na dugoročne staze, pravi izbor za Srbiju u ovom momentu je priklonost Zapadu. Ranije se na nas gledalo kao zemlju koja čeka da joj se nešto udeli i koja će se samo na taj način spasiti, ali sada su se stvari promenile. Srbija je država može mnogo uneti u Evropsku uniju. Mi smo veliki faktor u razvoju globalizacije - nadovezao se Miletić i istakao:

Kurir televizija Stručnjaci o geopolitičkoj poziciji Srbije

- Srbija će Evropi doneti drugačije posmatranje političke situacije. Njihova politika je zakovana i ne daje nikakve rezultate. Istočna Evropa u mnogim pitanjima trenutno je značajno uspešnija. Srbija će za Evropsku uniju predstavljati jedan svež vetar koji će doneti mnoge pogodnosti u budućnosti. Mi više nismo nižerazredna država već veliki faktor i pitanje je vremena kada će to ostatak Evrope da prihvati. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Dobrosavljević: Najveći problem Srbije sa EU biće pitanje Kosova i Metohije