Priština s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na čelu nastavlja s jednostranim potezima, pa tako najavljuje i otvaranje mosta na Ibru nakon izbora koji se održavaju u februaru uprkos upozorenjima međunarodne zajednice da to pitanje treba da se rešava putem dijaloga. To je samo još jedan u nizu poteza koji treba da natera Srbe da odu s KiM, ocena je sagovornika Kurira.

Naime, bivši gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri kazao je da će most na Ibru, koji deli severni i južni deo grada, biti otvoren posle izbora.

agim-bahtiri-foto-youtube-pt.jpg
Youtube Printscreen 

"Po završetku izbornog procesa, posle 5. februara, most će biti otvoren. Bez ikakvih problema", kazao je Bahtiri za portal Klan Kosova i najavio saradnju sa Kforom i ostalim institucijama.

"Situacija se popravlja, normalna je, nema problema, severni deo možete obići normalno kao i južni", naveo je on.

Ova najava dolazi uprkos činjenici da se otvaranju mosta protivi većinsko srpsko stanovništvo, ali i zapadne zemlje koje pozivaju Prištinu na koordinaciju.

Nov teror

Kako za Kurir ocenjuje nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, ovo je samo još jedan u nizu poteza kojim Priština, s Kurtijem na čelu, pokušava da etnički očisti KiM od Srba.

1006betaphoto-sasa-djordjevic.jpg
Beta Saša Đorđević 

"I Bahtiri i Kurti pokazuju svoju otvorenu i neskrivenu čežnju za stvaranjem etnički čistog Kosova po modelu svojih zapadnih suseda, mislim na Hrvatsku, koja je to već uradila. A Kurti sada ima poseban motiv imajući u vidu da su pred njim izbori, a kako nema ni privredu ni ekonomiju niti bilo kakvu vrstu prosperiteta da ponudi, kao i činjenicu da se mladi iseljavaju s Kosova, želi da na histeriji, etničkom čišćenju Srba i mržnji prema njima dobije izbore, pa izmišlja nove terore", kaže Ivanović.

Peter Stano: O ukidanju mera ne odlučuju ni Kurti ni Kosovo

Portparol EU Peter Stano poručio je da o ukidanju kaznenih mera EU, što je zatražio Aljbin Kurti tokom boravka u Berlinu, ne odlučuje ni on ni tzv. država Kosovo, već da o tome odluku treba da donesu zemlje članice EU.

"Da li će mere biti ukinute ili ne, to je odluka koju moraju da donesu države članice", naglasio je Stano i ukazao da se o tom pitanju i dalje vode razgovori između država članica.

Kako napominje, Albanci već uveliko paradiraju kroz severnu Mitrovicu, zatvaraju Srbe po zatvorima, a policija ih tuče bez razloga.

"Možemo očekivati do izbora intenziviranje maltretiranja i ugrožavanja Srba na Kosovu koji ionako već žive kao u nekom getu ograđeni bodljikavom žicom, dok međunarodna zajednica ćutke sve gleda", zaključio je Ivanović.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "KURTI NE SPROVODI TEROR NAD SRBIMA" Opaka debata u studiju Kurira! Marjanović: Šta je onda upucavanje dečaka koji je nosio badjak?