BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Poslovnom forumu Srbija - Japan.

Tom prilikom organizovan je i susret s Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu DŽETRO (Jetro).

U obraćanju predstavnika japanske delegacije, rečeno je da je danas u Beogradu čak 100 njenih članova zbog velike zainteresovanosti za današnji skup u Beogradu ali i interesovanja japanskih investitora i kompanija za Srbiju posebno kad je reč o IT sektoru i brojnim talentovanim ljudima iz te oblasti. Predstavnik japanske delegacije ukazao je na izuzetan angažman ambasadora Srbije u Japanu kad je reč o unapređenju veza dveju zemalja.

Za današnju poslovnu delegaciju predsednik Srbije organizovao je čarter let a njime su u Beograd doleteli predstavnici čak 74 japanske kompanije. Od tog broja čak 28 imaju sedišta i u Evropi. Reč je o prvom direktnom letu Tokio - Beograd koji je upriličila Er Srbija.

Obraćanje predsednika Vučića

- Hvala još jednom što ste došli u Srbiju, počastvovani smo i privilegovani što se u Beogradu a ovo je sasvim sigurno najveća japanska delegacija ikad u Srbiji - rekao je Vučić podsetivši da je pre pet i po godina ugostio premijera Šinzo Abea, što mu je, kako je rekao, bila velika čast. Dodao je i da su potom usledile velike japanske investicije poput Tojo tajersa, pa podsetio i na proces odsumporavanja elektrane u Obrenovcu koji će raditi Micubiši.

- Dobili smo kreditni investicioni rejting a dobićemo ocenu od još dve agencije, poručio je predsednik podsetivši na stabilan kurs dinara u poslednjih 12 godina ali i odnos BDP i javnog duga.

Printscreen Vučić na Poslovnom forumu Srbija - Japan

Vučić je podsetio na ozbiljnost države prema investitorima ukazavši da nismo kasnili ni u jednoj obavezi kad je reč o japanskim kompanijama, te izrazio zanimanje i za lični odlazak u Osaku na Expo kako bismo dosta toga naučili i videli kako se to radi u Japanu.

- Hvala mnogo, osećajte se kao kod kuće i dođite nam što češće... Živdelo prijateljstvo Srbije i Japana - zaključio je Vučić.

Vučić je uverio potencijalne japanske investitore da će u ovako složenoj geopolitičkoj situaciji Srbija raditi na održavanju mira i stabilnosti što ne znači da podržava svakog. Podsetio je na svoju posetu Japanu i veliko interesovanje za japansku istoriju i geografiju, posebno o ostrvima i bogastvu kulture, moralu, istoriji, posvećenosti radu i napretku.

- Posetio sam Tojotu u bliziji Nagoje, posetio sam Hirošimu..., rekao je Vučić zahvalivši se ambasadoru Imamuri na predanom radu da Japan približi Srbiji. 

av japan.jpg
Printscreen 

"Ovo je najveća japanska poslovna delegacija koja je ikada posetila Srbiju" 

Ovo je najveća japanska poslovna delegacija koja je ikada posetila Srbiju i hvala vam što ste ovde. Uspešno smo unapredili naše odnose, zajedno smo uradili dosta dobrog posla, uključujući i nove japanske investicije u Srbiji.
Povezivanje sa Japanom je od najvećeg značaja za nas i zato vas molim da češće posećujete našu zemlju. Dragi prijatelji, želim vam da se osećate kao kod kuće u Srbiji, a mi ćemo dati sve od sebe da se dokažemo kao pouzdan partner. Živelo prijateljstvo Srbije i Japana!, poručio je Vučić u obraćanju na Poslovnom forumu Srbija - Japan.

Obraćanje ambasadora Japana

Ambasador Japana Akira Imamura ukazao je na veliko interesovanje japanskih privrednika za Srbiju i to ne samo zahvaljujući ovom čarter letu nego i činjenici da je nedavno u velikom japanskom dnevnom listu koji čita 6 miliona ljudi objavljen veliki članak o Srbiji i njemim mogućnostima.

Ambasador se zahvalio predsedniku Vučiću, ministrima Malim i Momiroviću, pa rekao da je ogromno interesovanje japanskih kompanija za Srbiju leži i u činjenici stabilnog razvoja Srbije. Dodao je da dolazak japanskih kompanija podržava i japanska vlada tre dodao da neke od kompanija nude inovativna rešenja, posebno kad je reč o čistoj - zelenoj eneregiji.

Skup je počeo u 9 časova u Palati Srbija.

Kurir.rs