Pitanje rudarenja litijuma ima više uglova, medju kojima dominiraju ekološki i ekonomski. Nemanja Mikać, osnivač i izvršni direktor ElevenEs kompanije iz Subotice je za emisiju Kurir televizije "Puls Srbije" otkrio detalje svoje proizvodnje. Za početak je pojasnio doprinos litijuma u različitim industrijama među kojima je i proizvodnja baterija kojom se bavi njegova firma:

- Proizvodnja baterija u sebi ima desetine komponenata. Glavna komponenta se zove katodni materijal koji se sastoji dela vezanog za litijum karbonat, te mi iz tog razloga imamo fabriku koja ga proizvodi. Baterija koju proizvodimo koristiće se za električne automobile koji će u budućnosti biti sve zastupljeniji. Sa ekonomskog gledišta imamo potencijal da razvijemo snabdevanje u Srbiji koje bi u narednih deset godina iznosio 10 do 12 milijardi evra. Proizvodnja litijuma u ovom slučaju zauzima maksimalno pet do deset posto celokupne priče iz razloga što postoje mnoge druge komponente koje su važnije za proizvodnju - rekao je Mikać i istakao:

Kurir televizija Nemanja Mikać o značaju litijuma za proizvodnju baterija

- Trenutno sav litijum uvozimo iz azijskih zemalja te bi nam bilo mnogo lakše kada bi se i u Srbiji pojavila jedna takva fabrika što bi u mnogome olakšalo rizike koje donosi uvoz komponenata. Smatram da bi i Srbiji značilo u vidu otvaranja dodatnih firmi i kako bi naša zemlja bila prepoznatljiva po proizvodnji ovako globalnih stvari. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

Kurir televizija Dikić i Barac o zabrani iskopavanja litijuma