Priština s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na čelu sve težim čini život Srbima na KiM. Samo dva dana nakon obeležavanja decenije Berlinskog procesa, pripadnici tzv. kosovske policije upali su i u prostorije Privremenog organa opštine Srbica na severu KiM i zatvorili ih. To je deseti privremeni organ koji su vlasti u Prištini proizvoljno i protivpravno zatvorile, a u međuvremenu su najavili i druge jednostrane poteze.

Prema rečima sagovornika Kurira, teror je Kurtijeva taktika koja treba da ga dovede do starteškog cilja, da Srbi ili napuste KiM ili da se povinuju njegovom režimu i prihvate lažnu državu.

aljbin-kurti.jpg
Printscreen 

Osim upada u srpske institucije na severu KiM i uzurpacije objekata, Kurtijev režim već mesecima upire prst u oko Srbima podizanjem više desetina vojnih i policijskih baza na severu KiM i "paradiranjem" pripadnika tzv. kosovske policije u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Da Kurti ne odustaje od jednostranih poteza, ukazuje i najava o otvaranju glavnog mosta na Ibru, koji deli severni od južnog dela Kosovske Mitrovice, i to za februar.

Nepredvidivo

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da je nemoguće predvideti šta će se dalje događati na KiM, osim što se, kaže, mogu očekivati incidentne situacije koje će izazvati tzv. kosovska policija u cilju izazivanja straha i panike među Srbima.

Sequence 07.00_37_33_20.Still004.jpg
Kurir Televizija 

"Deset godina stagnacije Berlinskog procesa pokazuje da u Nemačkoj i EU nema naročitog interesa da se pitanje reši, osim što se očekuje da Srbija politički prizna faktičku nezavisnost Kosova, i to učini relevantno međunarodno pravnom činjenicom. Ne treba očekivati naročiti napor EU oko Kosova. Nastaviće se Lajčakov "laki ritam" pritiska na Srbiju i visoka tolerancija za Kurtijev aparthejd. Sve drugo, konstruktivnije i racionalnije je mnogo daleko, nažalost, u ovom trenutku", smatra Stanković.

Džulijen Smit: Prvo napredak u dijalogu

Ambasadorka SAD pri NATO Džulijen Smit kazala je da SAD žele da tzv. nezavisno Kosovo postane deo NATO programa Partnerstvo za mir i istakla da prvo mora da napreduje u dijalogu sa Srbijom koji vodi EU.

"Cenimo program Partnerstva za mir. Drago nam je što smo videli veliko interesovanje sa Kosova da se pridruži, ali mislim da su naši prijatelji na Kosovu jasno i glasno čuli naše pozive. Želimo da nastave da ulažu u dijalog koji vodi EU", rekla je Smitova, dodajući da je u ovom trenutku njihov fokus na povećanju stabilnosti u regionu, te da na taj način traže napredak u inicijativi koju vodi EU.

I politički analitičar Srđan Graovac ne veruje da EU ima volje i kapaciteta da zauzda Prištinu.

"Teror je Kurtijeva taktika koja treba da ga dovede do starteškog cilja, da Srbi ili napuste KiM pod pritiskom tog terora, ili da se povinuju njegovom režimu i da prihvate lažnu državu Kosovo, koju on pokušava da nametne ljudima na KiM. To je nešto na čemu će on nastaviti da istrajava, pogotovo sada uoči izbora na KiM, kada mu nikako nije u interesu da ti pritisci popuštaju, već naprotiv, da se pojačavaju ne bi li se pokazao kao neko ko najsnažnije štiti albanske nacionalne interese. Berlinski proces je samo pokazatelj, ne nemoći međunarodne zajednice, već toga da volja međunarodne zajednice da nešto menja i da značajnije utiče na ponašanje Kurtija suštinski ne postoji", ističe Graovac.

Sporan način

srdjan-graovac.jpg
Foto: Gradske info 

Napominje da se moramo pomiriti s tim da je za njih KiM nezavisna država koju su sami stvarali i nemaju nameru da odustaju od tog projekta, te samim tim oni ponašanje Kurtija ne smatraju pogrešnim, već da je normalno da on uspostavi kontrolu nad celom teritorijom, pa i tamo gde žive Srbi.

Mark Rute: Krhka bezbednost na KiM

Da dijalog Beograda i Prištine tapka u mestu, ocenio je juče i novi generalni sekretar NATO Mark Rute uoči sastanka ministara odbrane NATO u sedištu te organizacije u Briselu.

"Moramo biti svesni tenzija na Zapadnom Balkanu. Činjenica da dijalog Beograda i Prištine ne ide napred onako kako bismo želeli, ovaj dijalog, koji NATO podržava, i tenzije u BiH biće na dnevnom redu i mi ćemo učiniti sve da podržimo Zapadni Balkan", rekao je Rute, koji je prethodno izjavio i da je situacija na Zapadnom Balkanu i dalje zabrinjavajuća zbog pretnji odvajanja u BiH, krhke bezbednosne situacije na KiM i malog napretka u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Jedino se možda donekle spore po pitanju načina na koji to treba izvesti, iako mu žmure na nasilje nad Srbima. Zato ni Berlinski proces ni EU ne mogu da utiču, već jedino to mogu SAD i određeni centri moći u Vašingtonu, koji zasad ne pokazuju volju da se time bave, osim eventualno blagih packi Kurtiju. U takvoj situaciji nama su dobrim delom vezane ruke jer su i nož i pogača u rukama NATO, te moramo da se fokusiramo na to da tražimo načine da pomognemo Srbima na KiM, poput mera koje je nedavno predstavio predsednik Srbije, kao i da vršimo pritisak na zemlje Zapada ne bi li svoje stavove donekle menjali i izvršili pritisak na Prištinu", zaključio je Graovac.

Kurir.rs / Ivana Žigić

  Bonus video:

Kurir televizija Odluka o ulasku srpske robe na teritoriju KiM