Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške Eirikom Nestasom Matisenom, kao i sa doskorašnjim specijalnim izaslanikom te zemlje.

Poželevši dobrodošlicu sagovornicima, Đurić je istakao da Srbija i Kraljevina Norveška imaju dugogodišnju blisku i intenzivnu saradnju, te da nam je norveško prisustvo u regionu Zapadnog Balkana bilo od višestrukog značaja u prethodnim godinama, prenosi Kosovo Online.

„Ukazavši da je situacija na Kosovu i Metohiji za Srbiju najvažnije državno pitanje, Đurić je informisao sagovornike o jednostranim potezima privremenih institucija u Prištini, koji su doveli do narušavanja prava Srba u našoj južnoj pokrajini“, navodi se u saopštenju.

Đurić 2.jpg
Kosovo Online Ministar Marko Đurić na sastanku na norveškim delegatima

Ocenivši da dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose u mnogim sferama, ministar je konstatovao da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje.

Prema rečima Đurića, punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateško opredeljenje Srbije, a naša zemlja će do 2027. završiti sve neophodne reforme u tom procesu.

Kada je reč o situaciji u regionu, Đurić je istakao da je Srbija stub stabilnosti, i da se nedvosmisleno zalaže za mir, kao i opšti ekonomski napredak celog regiona. Jedan od prioriteta politike Srbije u odnosu na susedne zemlje, jeste jačanje odnosa poverenja i međusobnog poštovanja, ali i unapređenje sveobuhvatne saradnje, rekao je ministar.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.