Narodni poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta naveo je da poziv na „sveopšti narodni ustanak“ protiv Rio Tinta znači da "kada se pojave bageri Rio Tinta u Gornjim Nedeljicama, imaće priliku da vide tradicionalno srpsko gostoprimstvo i otpor", kao i da će tada stvari da se "lome".

Ovako piše na portalu N1.

Na istom ovom portalu, a i na drugim, svojevremeno je bio vrlo popularan video-klip čiji sadržaj nije teško prepričati: zlatni retriver drži u zubima dugačak štap i pokušava da prođe kroz vrata. Budući da štap drži popreko, to mu ne uspeva ni iz osmog pokušaja. Onda spusti štap ispred vrata i pokunjeno nestane iz kadra… Kraj filma.

NI PO JADA

Raznim povodima poslednjih nekoliko godina slušali smo ovakve i slične Ćutine nebulozne pretnje povodom najava „odsudnih protesta“ posle kojih „ništa neće biti isto“, ili blokada koje će trajati „dok Vučić ne podnese ostavku“… a sve se svršavalo prerano. „Prelomni protesti“ nikada nisu dobacivali do zaista respektabilnog broja učesnika, a još manje su imali respektabilne govornike, a blokade „do ispunjenja cilja“ trajale su do prve zore, kada se većina okupljenih razilazila kući, a samo grupice najmamurnijih ostajale u parku kod Predsedništva da pojedu burek i mastan papir bace pod Vučićeve prozore, u uverenju da će ga nasekirati.

I da je samo Ćuta bio promoter ovakvih akcija, ni po jada! Ali to je modus operandi celokupne opozicije okupljene oko Dragana Đilasa i Dragana Šolaka. Oni se nadaju da će na nekom od masovnih skupova doći do ekslacije nasilja, koje će se potom izliti na celu državu. Usled čega će Vučić pasti s vlasti.

To i samo to je, ukupna njihova politika, i ništa drugo.

Šta mi znamo o njihovom planu za Kosovo? Ništa! A o strateškim pravcima spoljne politike? Čas su za EU, čas je pljuju. Čas Vučiću zameraju što nije uveo sankcije Rusiji, čas ga osuđuju da je naša municija u Ukrajini. A kakvi su im ekonomski planovi? Kažu da Vučić penzije povećeva preko svake mere, rugaju se akcijama snižavanja cena robe široke potrošnje, osporavaju podršku porodicama s decom, traže rampu za strane investitore koji nas „kolonizuju“, ali nikako da nam kažu šta bi oni radili kad bi bili na vlasti…

Treba znati, pa sesti i smisliti, zatim razraditi program, onda obilaziti Srbiju, objašnjavati građanima, ubeđivati… pa kako bude na izborima. Jednom, drugi put… Tako se igra u demokratskim zemljama.

Ali trenutna opozicija u Srbiji niti zna, niti je spremna na dugotrajan i sistematski rad na pridobijanju glasača. Otuda njihovo oslanjanje na skupove koje će jednom zapaliti iskra nasilja.

Istini za volju, i to može da bude efiksan metod, ali ne mora.

SVE NACRTANO, AL’ NE UČE

U Srbiji, pokazalo se, ovaj metod sa ovom opozicijom ne radi. Građani ne nasedaju na Đilasovu i Šolakovu propagandu i to je činjenica, kao što je činjenica da zlatni retriver onako ne može da prođe kroz vrata.

Ali njih to ne sprečava. Iz meseca u mesec, iz sedmice u sedmicu, oni nešto mitinguju, nešto blokiraju i to tako što „ne žele da otkriju gde će postaviti blokade“, što samo znači da u tom trenutku ni sami ne znaju gde će ih biti dovoljno da prepreče put, i ne odustaju. Jok!

U međuvremenu, izmiče im veoma važna pouka.

Mediji su preneli izjavu dr Dragana Milića iz Niša, koji je osudio pretnje Jova Bakića da će pristalice vladajuće partije juriti po ulicama. Milić je rekao da je to u suprotnosti s njegovim političkim delovanjem i razmišljanjem, i da on smatra da takva retorika odbija građane koji kažu „jeste ova vlast loša, ali mi bar nudi stabilnost“.

Dragan Milić zna o čemu govori. Njegova grupa građana pobedila je na poslednjim lokalnim izborima, pa je niška opština Medijana zahvaljujući tome sada jedina u Srbiji koju vodi opozicija.
Sve im je, dakle, nacrtano, ali oni ne gledaju i ne uče. Zauzeti su pokušajem, ko zna kojim po redu, da sa štapom prođu kroz vrata.

Zlatni retriver je ukapirao, oni još nisu.