Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić prisustvovao je danas, zajedno sa slovačkim ministrom inostranih i evropskih poslova Jurajem Blanarom, otvaranju Konzulata Slovačke Republike u Bačkom Petrovcu, na čijem će čelu biti počasni konzul Andrej Hodolič.

”Otvaranje Konzulata još jedan je korak u unapređenju bilateralnih odnosa između Srbije i Slovačke, ali i sjajna prilika za bolju povezanost slovačke zajednice u Srbiji sa maticom”, naglasio je Đurić.

Šef srpske diplomatije istakao je da smo ponosni na naše slovačke sugrađane.

”Drago nam je zbog toga što u prisustvu mog dragog prijatelja Juraja ovde možemo da saopštimo da je od danas Bački Petrovac postao konzulsko mesto, konzulsko sedište, i da će ovaj počasni konzulat predstavljati još jedan važan most između naša dva naroda i naše dve zemlje”, poručio je ministar Đurić.

Takvi odnosi Srbije i Slovačke, konstatovao je ministar Đurić, traju vekovima i trajaće vekovima.

ZZF241018033.jpg
Ministarstvo Spoljnih Poslova 

”Ostaje mi da zahvalim našim dragim slovačkim prijateljima na postojanoj podršci Srbiji po svim važnim nacionalnim i državnim pitanjima i da prenesem uveravanje našim gostima da odnos sa našim slovačkim građanima, prijateljima, braćom i sestrama predstavlja jedan od značajnih prioriteta i uvek možete računati na nas”, zaključio je ministar Đurić.

Ministar Blanar izrazio je zadovoljstvo jer je večeras, nakon produktivnih sastanka sa predsednikom i premijerom Republike Srbije i ministrom Đurićem u Beogradu, u Bačkom Petrovcu svečano otvoren Konzulat Slovačke Republike.

”Ovo je izuzetno, posebno kada uzmemo u obzir da su pre više od 250 godina Slovaci došli na ovu zemlju, i tokom tih 250 godina uspeli su da sačuvaju svoj maternji jezik, razviju svoje tradicije i izgrade veoma povoljne i dobre odnose sa Srbijom, gde su našli svoj novi dom. Ovo je nešto jedinstveno, i verujem da nema mnogo zemalja u svetu poput Slovačke i Srbije, koje imaju ovakve uzajamne odnose”, naglasio je ministar Blanar.

Danas, prema njegovim rečima, ti odnosi mogu da se dodatno ojačaju otvaranjem Konzulata u Bačkom Petrovcu, u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, gde više od 30 opština naseljavaju Slovaci koji i dalje razvijaju svoju kulturu i jezik, gde imaju svoje obrazovne i kulturne institucije, ali i podršku republičke i pokrajinske vlade.

”Naši odnosi su zaista veoma dobri i uključuju i brigu o našim nacionalnim zajednicama, za srpsku zajednicu u Slovačkoj i za slovačku zajednicu ovde u Srbiji. Stoga želim još jednom da zahvalim Vladi, ministru, kao i Autonomnoj pokrajini Vojvodini na njihovoj podršci”, rekao je šef diplomatije Slovačke.

Ministar Blanar izrazio je uverenje da je reč o još jednom koraku ka budućnosti i jačanju odnosa dveju zemalja i poželeo mnogo uspeha u radu počasnom konzulu Andreju Hodoliču.