Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao izaslanica predsednika Aleksandra Vučića, prisustvuje Svečanoj akademiji povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Narodnom pozorištu u Beogradu.

- Obeležavanje Dana oslobođenja posveta je svim onim bezimenim i znanim herojima, koji su ugradili sebe u našu slobodu, lepotu i veličinu ovoga grada. Grada koji zahvaljujući i njihovoj žrtvi danas pravi korake u budućnost. Pored vojnika, u oslobođenje od tiranije su krenuli i obični Beograđani, zbog najsvetijeg cilja - slobode - istakla je Ana Brnabić.

Nikada nećemo prestati da se sećamo tri godine mraka, ali i oslobođenja - žrtvi crvenoarmejaca i boraca NOVJ.

- Svi oni pali su za nas, za ovaj grad i ovu zemlju. Tu lekciju Beograd i Srbija su naučili, i čuvaju je u svom srcu. Ne pognuti se pred silom, voditi svoju, a ne tuđu politiku, biti nezavistan i slobodan, i boriti se za mir. To su vrednosti koje smo naučili - naglasila je Ana Brnabić.

Skrenula je pažnju na opasnost od istorijskog revizionizma.

- Crvena armija je oslobodila mnoge gradove, i dala najbrojnije žrtve u Drugom svetskom ratu. Ta Crvena armija nigde drugde nije dobila takvu podršku kao u Srbiji, od NOVJ-a. U čitavom Drugom svetskom ratu, partizani su dali najveći broj palih boraca, od svih pokreta otpora. Zaboraviti to, ili relativizovati, je ne samo greh prema prošlosti, već i zločin prema budućnosti - rekla je predsednica Skupštine.

Slava svim herojima koji su dali život za slobodu, živela Srbija, završila je svoj govor Ana Brnabić.

 BONUS VIDEO

Kurir televiz Ana Brnabić konferencija