Povodom obeležavanja osam decenija od oslobođenja Beograda na nebu iznad prestonice upriličeni su dron šou i vatromet.

U 20 časova, na Savskoj promenadi, od Kule Beograd do Brankovog mosta, počeo je spektakl povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Sve je startovalo sjajnim dron šouom kojim su poslate poruke slobode.

Printskrin RTS Spektakl povodom obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda

Potom je usledio i spektakularan vatromet.

Printskrin RTS Obeležavamo 80 godina od oslobođenja Beograda

Ovaj spektakl predstavljao je završni događaj celodnevnog obeležavanja 80. godišnjice od oslobođenja Beograda. 

Video plus Beograd, vatromet povodom 80 godina od oslobodjenja Beograda, pokrivanje

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

"Osamdeset godina je prošlo od herojskog oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Vekovima unazad, nepokolebljiva lјubav prema slobodi davala je snagu našem narodu za pobede u ratovima.

Nikada nećemo zaboraviti hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelјa. Neka je večna slava i zahvalnost svim hrabrim ženama i muškarcima koji su položili živote za slobodu našeg naroda", napisao je predsednik Vučić tim povodom na Instagramu.

Ministri u Vladi Srbije, predstanvici grada kao i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko položili su danas vence u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda".

oslob.jpg
BETAPHOTO/MILAN ILIĆ 

Vence su položili ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar bez portfelja zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju i oblast društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu i počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk" Nenad Popović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, kao i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Zvaničnici su kod spomenika "Večna vatra", u istom spomen kompleksu položili ruže, a zatim i vence na Spomenik crvenoarmejcu.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao izaslanica predsednika Aleksandra Vučića, prisustvovala je Svečanoj akademiji povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Narodnom pozorištu.

Screenshot 2024-10-20 141711.png
Screenshot RTS 

- Obeležavanje Dana oslobođenja posveta je svim onim bezimenim i znanim herojima, koji su ugradili sebe u našu slobodu, lepotu i veličinu ovoga grada. Grada koji zahvaljujući i njihovoj žrtvi danas pravi korake u budućnost. Pored vojnika, u oslobođenje od tiranije su krenuli i obični Beograđani, zbog najsvetijeg cilja - slobode - istakla je, između ostalog, Ana Brnabić i dodala:

- Nikada nećemo prestati da se sećamo tri godine mraka, ali i oslobođenja - žrtvi crvenoarmejaca i boraca NOVJ.