Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je proteklu nedelju proveo u dogovorima za sastanak koji će sa glavnim pregovaračima održati u Briselu 24. okrobra.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je njegova poseta Beču bila produktivna i da se uključio u duboku i pronicljivu diskusiju sa zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem o koracima potrebnim za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji.

“Vreme je da počnemo ozbiljno s implementacijom”, naveo je Lajčak.

Govoreći o svojim aktivnostima tokom nedelje, dodao je da je vrhunac prošle sedmice bilo prisustvovanje godišnjici samita Berlinskog procesa u Berlinu na poziv kancelara Olafa Šolca.

“Bio je to dobar podsetnik kako se stav EU o proširenju evoluirao u protekloj deceniji. Danas je EU spremnija nego ikad, ali uspeh podjednako zavisi od posvećenosti Zapadnog Balkana da se uhvati u koštac s teškim reformama”, dodao je.

Istakao je da je sedmicu avršio u Londonu sastankom sa izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan Stjuartom Pičom, zvaničnicima FCDO i stručnjacima za Zapadni Balkan.

Kurir.rs/Kosovo online