Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić primio je danas delegaciju Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), koju predvodi lord Erik Džek Pikls, predsedavajući Alijansom.

Ponovivši posvećenost Srbije negovanju kulture sećanja na žrtve Holokausta i našu punu podršku radu IHRA, ministar Đurić ukazao je na intenzivne aktivnosti naše delegacije pri Alijansi, posebno primetne u prethodnom periodu.

ZZF241021026.jpg
Msp 

S tim u vezi, istakao je širi međunarodni angažman srpske delegacije na planu informisanja IHRA zajednice o inicijativama usmerenim na očuvanje sećanja na Holokaust, kao i na srpske i romske žrtve iz vremena Drugog svetskog rata.

Šef srpske diplomatije podsetio je i na to da je Srbija jedna od retkih zemalja članica Alijanse čija je Vlada zvanično usvojila sve radne definicije IHRA po mnogim pitanjima, kao i da je započet zajednički rad naših institucija i ustanova na njihovom sprovođenju.

O ozbiljnosti pristupa naše zemlje pitanju Holokausta svedoči, prema Đurićevim rečima, i činjenica da je Srbija bila prva evropska zemlja koja je, kao potpisnica Terezinske deklaracije, donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika.

ZZF241021023.jpg
Msp 

U vezi sa zakonskom regulativom, ministar je dodao da je veoma važno i to da je Narodna skupština Republike Srbije usvojila Zakon o memorijalnom centru „Staro sajmište“, podvukavši da naša zemlja ostvaruje zapažene rezultate u pogledu očuvanja, istraživanja i prezentacije mesta stradanja i vojnih memorijala.

Povodom nedavno usvojenih preporuka međunarodnog ekspertskog IHRA tima u vezi sa analizom trenutnog stanja u Spomen–području „Jasenovac“, Đurić je ponovio značaj koji njihova implementacija ima za Srbiju, imajući u vidu da je Jasenovac najveće mesto stradanja našeg naroda tokom Drugog svetskog rata.