Od 22. do 24. oktobra biće održan 16. Samit lidera BRIKS-a. Na Samitu će prvi put učestvovati nove članice asocijacije. Od 1. januara 2024. godine punopravne članice su, osim Brazila, Indije, Kine, Rusije i Južne Afrike, postale Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji će biti domaćin skupa u Kazanju vidi zemlje BRIKS-a kao protivtežu Zapada u globalnoj politici i trgovini. Domaćin skupa je izjavio je u septembru da očekuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na forumu BRIKS-a u Kazanju. 

Na temu toga u kakvoj se Srbija poziciji nalazi kada je u pitanju ekonomska podela, i kako bi Evropska unija tumačila prisustvo naše države na samitu, za Kurir televiziju u emisiji "Usijanje" govore doktor Rajko Petrović, politikolog Instituta za evropske studije, Ljubomir Đurić, potpredsednik Centra za nacionalnu politiku, kao i Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže.

Sequence 04.00_17_08_05.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj, Milovan Božinović, takođe je dao svoje mišljenje o ovoj temi:

- Vidimo na zapadu centralizaciju moći kroz NATO pakt. Upravo to je dovelo do osećanja da smo na početku velikog rata. 

Svoj komentar za Kurir dao je i politički analitičar, Darko Obradović, a on kaže da od ovog sastanka ne očekuje ništa novo, sem podela unutar njega:

- Brazil i Indija su bili protiv proširenja, a mnoge zemlje ne žele da učestvuju jer je BRIKS protiv zapada. Svi oni koji uđu u organizaciju smanjuju sebi međunarodni kapacitet, jer se nalazite u grupi ljudi koji su pod međunarodnim sankcijama. 

Sequence 04.00_21_09_00.Still003.jpg
Kurir Televizija 

- Srbija se godinama nalazi na rascepu između Istoka i Zapada. Naše rukovodstvo donosi pravilne odluke u tom smislu, jer smo mnogo više ekonomski zavisni od zapadnih zemalja, nego od članica BRIKS-a. On je u nekoj vrsti unutrašnje krize. Ne samo što neke od članica žele da se integrišu sa zapadnim zemljama, već su dve članice već i povukle svoje učešće - rekao je Petrović.

On je naglasio i da je Srbija već dosta uradila zbog saradnje, kao i da nije uvela sankcije Rusiji. 

- Naše prisustvo bi samo pokazalo da Srbija tradicionalno ima dobre odnose sa Rusijom, koja trenutno pokušava da pokaže da ima dosta zemalja koje im nisu okrenule leđa. Mi ne bi imali benefite od toga da postanemo članovi BRIKS-a, imamo razvijenu trgovinu sa Rusijom i Kinom - rekao je Đurić.

Sequence 04.00_27_04_13.Still004.jpg
Kurir Televizija 

Đurić je govoreći na ovu temu objasnio i da Srbija bez saradnje sa evropskim državama "praktično ne postoji", kao i da BRIKS nema nikakve velike projekte koji bi ukazali na eventualne benefite.

- Pitanje je kakva bi reakcija zapadnih zemalja bila da predsednik Vučić prisustvuje samitu, mislim da je bolje da tu dužnost obavi Aleksandar Vulin - rekao je Zoronjić.

Kurir televizija Kakav značaj za Srbiju bi imalo prisustvovanje BRIKS Samitu?

Petrović je istakao i da je Rusija ta koja ima najviše benefita od postojanja BRIKS-a, pa je i objasnio:

- Rusija je toliko izolovana od sveta da ona bez saradnje sa Kinom i Indijom bi doživela ekonomski kolaps. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Da nije bilo ove taktike, ne bi bilo ni oslobođenja Beograda i Srbije