Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u slovačkom gradu Komarnu sa premijerom Slovačke Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Sastanak je počeo u Novoj tvrđavi u Komarnu, malo posle 10.30 časova.

buducnostsrbijeav's2024-10-22-10.46.242 story.jpg
Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav 

Na trilateralnom sastanku oni će, podsetimo, razgovarati o zaštiti granica Evropske Unije od ilegalne migracije i jačanju regionalne saradnje, ali i o novim rešenjima i načinima za zaustavljanje ilegalne migracije u Evropu.

Jedna od važnijih tema biće jačanje saradnje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom, kao ključnim partnerom u rešavanju migracione krize, jer ove zemlje igraju važnu ulogu u regulisanju migracionih puteva koji vode u Evropu, saopštila je kancelarija Slovačke vlade. Ovo uključuje mere za jačanje zaštite granica, podršku procedurama za azil u partnerskim zemljama i usklađivanje vizne politike sa Evropskom unijom.

"Inovativno rešenje bi mogli da budu eksterni centri, takozvana žarišta za obradu zahteva za azil van EU, što trenutno u praksi sprovodi, na primer, Italija u saradnji sa Albanijom", saopštila je kancelarija.

(Kurir.rs)