Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Vanuatua Mataijaom Seremajom Navaluom, sa kojim je potpisao memorandum o konsultacijama između dva ministarstva.

„Uveren sam u to da ovo prijateljstvo, koje dodatni zamah dobilo i na samitu nedavno održanom Pacifičkih ostrvskih zemalja u Nuku 'a Lofi, u narednom periodu može da se razvija još više. Moj današnji razgovor sa gospodinom Navaluom je bio veoma prijateljski i otvoren, sadržajan i konstruktivan i mi smo upravo potpisali memorandum o konsultacijama između naša dva ministarstva, koji će doprineti da se bolje razumemo“, kazao je Đurić.

On je dodao da se nada da će jedan od rezultata današnje posete biti produbljeno razumevanje za poziciju Srbije kad reč i internim i o regionalnim pitanjima, i siguran je da će današnja poseta rezultirati boljim razumevanjem izazova.

Za Srbiju je snažno opredeljenje za partnerske i prijateljske odnose sa Vanuatuom i državama pacifičkog regiona izuzetno značajno, istakao je Đurić, i uveren je u to da će kroz ministra spoljnih poslova doći do novih ideja vezanih zajačanja ekonomske saradnje.

Istakao je da je bitna saradnja u oblasti prosvete kroz program „Svet u Srbiji“, gde ima nekoliko studenata iz Vanuatua koji već sada studiraju u Srbiji.

„Uveren sam da će ovi studenti koji pohađaju univerzitete u Srbiji biti i trajan most saradnji i prijateljstva između naših zemalja. Dakle dogovorili smo se da ova saradnja u budućnosti bude još izraženija. Takođe mi želimo da unapredimo saradnju i u domenu turizma, u domenu zdravstva, u domenu visokih tehnologija“, rekao je Đurić.

Srbija u decembru preuzima i predsedavanje globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a Đurić kaže da su Srbija kao i međunarodna zajednica suočeni sa izazovima koji su u svoj prirodi često isti, i da smo spremni da sa našim partnerima na ravnopravan način i uz uzajamno poštovanje prilazimo svim ključnim međunarodnim temama.

„Srbija je čvrsto privržena poštovanju povelje Ujedinjenih nacija, čvrsto privržena poštovanju međunarodnog prava. Mi na jednak i ravnopravan način tretiramo sve države sveta i pravimo mrežu partnerstva sa onim državama koje nas tretiraju na isti način, na jednak i ravnopravan način. Zbog toga smo zahvalni našim prijateljima iz Vanuatu, na poštovanju koje su nam pokazali dolazeći preko gotovo čitavog sveta“, naveo je on.

Dodao je da je Vanuatu prihvatio poziv Srbije da učestvuju na specijalizovanoj izložbi EXPO 2027. i da su ponosni na činjenicu da će Vanuatu imati svoj paviljon i štand u okviru EXPO izložbe, pa će ljudi iz drugih delova sveta moći da se upoznaju sa bogatom kulturom, istorijom, tradicijom naroda Vanuatu.

„Srbija je vaš iskren i istinski prijatelj, zemlja koja samostalno i nezavisno vodi svoju spoljnu politiku i na čiju podršku ćete uvek moći da računate u međunarodnoj areni. Zahvalan sam vam zbog uloženog truda u unapređenju ovih odnosa koji će, uveren sam, ostati jedno lepo nasleđe i za buduće generacije“, kazao je Đurić.

Navalu je poručio da uprkos fizičkoj udaljenosti, primećuje unapređenje u odnosima.

„Ova poseta je značajna za naše dve zemlje, jer je ovo prvi put da ministar spoljnih poslova i premijer, posećuje Srbiju od kada su dve zemlje ustanovile diplomatske odnose. Privilegovan sam i počastvovan što sam danas ovde. Zahvalio bih se ministru Đuriću za današnje razgovore, koji su imali za cilj da ojačaju naše odnose. Za Srbiju se zna u našoj zemlji, pogotovo zbog sporta, poput košarke, odbojke i tenisa. Čak je i nekoliko Srba igrali fudbal u našim najboljim klubovima“, kazao je on.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.