Šef srpske diplomatije Marko Đurić sastao se danas u Beogradu sa predsednicom Komisije za spoljne poslove i odbranu Senata Italije Stefanijom Kraksi i tom prilikom izrazio zahvalnost Italiji na doprinosu očuvanju mira i stabilnosti u regionu kroz angažman italijanske vojske u sastavu Kfora, a posebno na zaštiti koju pruža manastiru Visoki Dečani i očuvanju druge verske i kulturne baštine Srba na KiM.

Đurić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, poručio da saradnja sa Italijom značajno doprinosi ekonomskom razvoju i približavanju Srbije Evropskoj uniji.

Đurić Kraksi.jpg
Kosovo Online Stefanija Kraksi i Marko Đurić

Podsetivši da Srbija i Italija ove godine obeležavaju značajan jubilej - 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ministar Đurić je ukazao da dve zemlje neguju bliske i prijateljske veze i da kontinuirano unapređuju bilateralnu saradnju.

Đurić je ocenio da saradnja dva parlamenta nije samo povezivanje dve institucije, već povezivanje političkih sistema i političkih klasa dve države, čime se dodatno osigurava da kroz buduće generacije odnosi naših država budu što bliži.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je usvojila reformsku agendu prema kojoj će Srbija do 2027. godine sprovesti sve neophodne reforme i biti spremna za članstvo u Evropskoj uniji.

Kada je reč o spoljnoj politici Srbije, šef srpske diplomatije je naveo da Srbija želi da gradi i jača odnose sa što većim brojem zemalja i da traži prijateljstva širom sveta.

Naglasivši da ove godine Srbija i Italija obeležavaju i 15 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva, Đurić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će u predstojećem periodu biti održana zajednička sednica vlada dve države, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.