Hrvatski evroposlanik poznat po izrazito antisrpskim stavovima Tonino Picula iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D) izabran je za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju. Sagovornici Kurira složni su u oceni da je ovo poruka dela članica Unije Srbiji da će se načekati na članstvo u toj organizaciji.

Umesto Bilčika

profimedia0069129158-1.jpg
Profimedia 

Picula, koji je evroposlanik od 2013, na ovu funkciju dolazi umesto slovačkog poslanika u EP iz redova Evropske narodne partije (EPP) Vladimira Bilčika, i to nakon mandata tokom kojeg je bio zadužen za Crnu Goru, a koji je iskoristio kako bi vodio kampanju protiv prosrpskih stranaka u toj državi. Picula je uoči nedavnih izbora u Podgorici čak upozoravao Brisel na "izborni inženjering", odnosno pokušaj mešanja Beograda u crnogorske izbore. Prethodno je kritikovao usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu koju je usvojio parlament u Podgorici, a više puta je u Evropskom parlamentu koristio rat u Ukrajini da ga uporedi sa "srpskom agresijom na Hrvatsku". Takođe je autor rezolucije u kojoj se traži da EU prekine pristupne pregovore sa Srbijom ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da je izbor Picule sa izvestioca za Srbiju poruka našoj zemlji da će se načekati na putu za članstvo u EU.

Aleksandar Vulin: Srbi, šta vam nije jasno?

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući izbor Picule za izvestioca EU za Srbiju, kaže da u svakom zlu ima i nešto dobro.

"Postaviti Tonina Piculu za izvestioca parlamenta EU za Srbiju i očekivati da bude objektivan je kao da od hrvatske vlade očekujete da se izvini za zločine počinjene nad Srbima u "Oluji". U svakom zlu ima i nekog dobra. Izbor Picule, od čijeg mišljenja zavisi nastavak puta Srbije ka EU, jasan je znak da od tog puta nema ništa i da EU Srbiju želi u svojim redovima kao Hrvatska Srbe u vladi i Saboru. Srbi, šta vam nije jasno?", kazao je Vulin.

Sequence 07.00_37_33_20.Still004.jpg
Kurir Televizija 

"Ništa naročito ne možemo da očekujemo od njegovog izbora, koji je poruka jednog dela EU da će Srbija duže vreme biti u čekaonici za prijem. Politika proširenja nije prioritet za EU i Picula je simbol takve političke odluke i raspoloženja među vodećim evropskim zemljama. S Piculom ili bez njega, Srbija treba da postaje organizovana i funkcionalna država prema principima EU, a članstvo kada bude - bude. Od prevelike nade u njega treba odustati", jasan je Stanković.

Tvrđi jezik

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović za Kurir kaže da je pitanje je li izbor Picule uopšte iznenađenje ili je pak samo kontinuitet politike prema Srbiji.

sequence-01.01-47-18-18.still006.jpg
Kurir Televizija 

"Mislim da se EP opredelio za jedan tvrđi jezik sa Srbijom tim izborom novog izvestioca, a Picula je već profilisan kao neko ko i te kako zna da kaže tvrdu reč. Oni njegovim postavljenjem hoće da kažu da će sada ovde biti čovek koji je znao da bude brbljiv kad je trebalo. Istovremeno, u vreme poslednjih izbora u Srbiji jezik EP bio je vrlo tvrd u negativnim ocenama i kod ovdašnje opozicije su probudili određenu nadu da će to sada biti neka aktivna podrška njihovim ciljevima, a onda se to sleglo, te je ovo sada pokušaj i da se izađe u susret onima koji se osećaju izdano od strane EU u Srbiji", smatra Božinović.

Inače, Picula, koji je učesnik ratova devedesetih, najpoznatiji je kao ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana (2000-2003), te član Hrvatskog sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini Oebsa i gradonačelnik Velike Gorice. U poslednjem sazivu EP bio je koordinator SD u Odboru za spoljne poslove (AFET), predsednik Radne skupine za Zapadni Balkan u AFET, stalni izvestilac EP za odnose sa SAD i sa Crnom Gorom. Radio je i kao izvestilac EP za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči zagrebačkog samita, te kao član delegacije za odnose s BiH i tzv. državom Kosovo i zamenik člana delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

Šta je sve Picula govorio protiv Srbije

- "Pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari znatan napredak u reformama vezanim za EU", navodi se u Piculinom tekstu nacrta rezolucije upućenom državama članicama novembra 2022.

- "Što se tiče saradnje Srbije, teško je sa apsolutnom sigurnošću potvrditi njen angažman u rasvetljavanju konflikata, a kada Srbija i sarađuje, često to čini s figom u džepu", rekao je Picula oktobra 2023, govoreći o slučaju Banjska.

- "Srbija želi da kompenzuje gubitak Kosova porastom uticaja u nekim drugim susednim zemljama, pre svega Crnoj Gori i BiH", kazao je maja 2024.

- "Ja bih rekao da je SPC, uz aktivnu podršku države Srbije, znatno povećala ionako velik uticaj poslednjih godina i ne odustaje od promovisanja svoje političke agende, a na štetu crnogorske državnosti i proatlantskih partnerstava Podgorice", kazao je maja 2024, govoreći o navodnom mešanju Srbije u crnogorska unutrašnja pitanja.

- "Ovo govori da će Crna Gora imati problema na svom putu prema članstvu u EU", kazao je Picula jula 2024, govoreći o rezoluciji o Jasenovcu koju je crnogorski parlament usvojio.

Kurir.rs