Vladu Srbije na proleće očekuje provetravanje. Naime, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje rekonstrukciju Vlade između marta i juna iduće godine i naglasio da će premijer Miloš Vučević imati njegovu punu podršku.

Rekonstrukcija Vlade je, prema oceni sagovornika Kurira, logična, a nerad je nešto što neće biti tolerisano.

Presek stanja

"Znate, imate neke ljude koji su umislili da tu mogu da budu i da obavljaju više stvari za sebe, a ne za građane i društvo u celini. Ljude koji misle da su nesmenjivi, ljude koji misle da mogu sve", rekao je Vučić na RTS.

Screenshot 2024-10-21 201335 copy.png
Screenshot RTS Aleksandar Vučić

Prema njegovim rečima, analiza rada mora da se uradi i po gradovima i opštinama, na pokrajinskom i republičkom nivou. To je, kako je istakao, uvek dobro.

"Dobro je da dođe i neka nova krv", istakao je šef države.

Premijer Miloš Vučević rekonstrukciju Vlade je najavio prošle nedelje i naveo da je prirodno da se rad ocenjuje.

Screenshot 2024-09-29 092938.jpg
screenshot prva tv Miloš Vučević

"Razgovaraću s predsednikom, moramo praviti prolazno vreme, presek stanja za ministre. Valjda je prirodno da se vrši neka ocena za rad, da vidimo ko šta radi. A oni su svi sigurni da neće biti rekonstrukcije, oni su sigurni da Vučić i ja to radimo da zapretimo i sigurni su da oni nisu među njima, jer su oni bitni, jer imaju dobre odnose s predsednikom, sa mnom", rekao je Vučević.

Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije Faktor plus, za Kurir je istakao da je izjava predsednika da će biti rekonstrukcije Vlade logična.

screenshot-3.jpg
Kurir Televizija Predrag Lacmanović

Namerni nerad

"On gleda da Vlada bude efikasna, da država što bolje radi. Uvek postoji u svakom timu ljudi, bilo da se radi o sportu, politici ili biznisu, da neko više doprinosi, a neko manje. Pretpostavljam da tu postoji doza tolerancije, kad neko iz objektivnih razloga pruža manje, a nekome se, da kažem u žargonu, namesti ministarstvo gde je možda nešto lakše raditi. Ali ono što se ne toleriše, to je namerni nerad i gde neko radi za svoju korist, a ne za korist države. Bez obzira na funkciju, ljudi koji su na čelu države, ministarstva, oni su državni činovnici i tako predsednik i gleda, ti nisi tu zbog sebe, već si tu zbog građana. Prema tome, moraš da pružiš svoj maksimum - istakao je on i dodao da ne može da licitira imenima ministara koji bi mogli da budu smenjeni.

"Mogu da vidim ko je dosta angažovan, a to je putem medija da se dosta eksponira i reklamira svoj rad, to su ovi ministri koji imaju dosta aktivnosti, Goran Vesić, Siniša Mali, Ivica Dačić, Dubravka Đedović, ne bih voleo da nekog promašim", naveo je Lacmanović i istakao:

"Ima ministara i političkih figura koji i dosta rade, ali i reklamiraju svoj rad, mislim da je to dobra stvar. S druge strane, verovatno ima i onih koji dobro rade, ali nisu dovoljno eksponirani".

Kurir.rs