Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić ocenio je u autorskom tekstu za Vašington tajms da nedavna odluka agencije "Standard end Purs" da unapredi kreditni rejting Srbije u investicioni nivo predstavlja ključni trenutak na ekonomskom putu naše zemlje.

"Ovo dostignuće nije samo finansijska prekretnica, već jasan odraz otpornosti, odlučnosti i posvećenosti Srbije napretku", istakao je Đurić.

Kroz disciplinovano fiskalno upravljanje, teške strukturne reforme i vizionarski pristup upravljanju, postavljeni su čvrsti temelji za održivi ekonomski rast, istakao je Đurić, navodeći da je javni dug značajno smanjen, BDP Srbije više nego udvostručen, da je nezaposlenost pala na manje od devet odsto, a strani direktni investicioni priliv konstantno premašuje 4,5 milijarde evra godišnje.

Srbija se takođe pozicionirala kao lider u tehnologiji, posebno u oblasti veštačke inteligencije, dodaje ministar, ističući izvanredan rast IT sektora.

"Naša vodeća uloga kao budućeg predsedavajućeg Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju stavlja nas u prvi plan međunarodnih diskusija o odgovornom upravljanju i praksi u oblasti veštačke inteligencije, omogućavajući nam da oblikujemo budućnost ove transformativne tehnologije", navodi Đurić.

Na polju obnovljivih izvora energije, ministar kaže da Srbija postiže značajne napretke, postavljajući ambiciozan cilj da poveća udeo obnovljive energije na 40 odsto do 2040. godine.

"Strateška međunarodna partnerstva — posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama — podržavaju ovaj cilj. Jedan od ključnih koraka bio je sporazum potpisan ranije ove godine sa Hoseom V. Fernandezom, zamenikom državnog sekretara SAD za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu", podseća ministar, navodeći i veliki solarni projekat u saradnji sa kompanijama "Hjundai", "UGT Renewables" i drugim partnerima,

Ministar napominje da je pred Srbijom još mnogo posla i da će nastaviti blisku saradnju sa međunarodnim partnerima, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države.

"Unapređenje na investicioni nivo je priznanje za dosadašnje napore i odskočna daska za naše buduće ambicije. Sa ovim čvrstim temeljima, Srbija je spremna da uđe u novu eru prosperiteta, inovacija i održivog razvoja, spremna da igra sve značajniju ulogu na globalnoj sceni", zaključio je Đurić u autorskom tekstu.

Kurir.rs/RTS